Death Diving - norveška disciplina za ljude koji mrze sport

Ukoliko niste preterani ljubitelj klasičnih sportova, nemojte očajavati...

Sve se svodi na promene, a pojedini ljudi nikako ne žele dao ostanu u okvirima svakodnevnih normi, tako da, ako niste znali šta je to „Norweigan Death Diving“, sada znate, a vaš žvot više nikada neće biti isti. Iako ovo ne zvuči kao pravi sport, obećava dobru zabavu i krajnje je realan takođe.

Disciplina koju vam predstavljamo zasniva se upravo na onome kako njeno ime glasi – suludim skokovima sa deset metara visine, u kojima takmičari moraju da izvedu bilo šta što im padne na pamet, ali da se pritom, dočekaju potpuno pogrešno prilikom udara u vodenu površinu, glavom ili stomakom ispred ostatka tela, naravno.

Sve ovo zvuči potpuno smešno, a zamislite samo kako je posmatračima. Sa druge strane, učesnicima je do svega samo ne do smeha. Norweigan Death Diving ili Dødsing disciplina, tradicionalno pripada ovoj skandinavskoj zemlji i predstavlja ekstremno ozbiljnu stvar za sve koji u njoj učestvuju. Dødsing entuzijasti okupljaju se na godišnjoj bazi kako bi se borili za titulu svetskog šampiona, tokom skokova koji se održavaju u norveškoj prestonici Oslu.

Ovaj spektakularni događaj održava se već dugi niz godina, međutim, zahvaljujući modernim čudima interneta, video snimci sa ovakvih šampionata pronašli su put i u naše živote, a već privlače milionske preglede, što samo govori koliko je ovaj novi svima omiljeni sport postao glavna svetska atrakcija u kratkom roku. Upravo zbog toga ostaje nam da se upitamo kako je do svega ovoga uopšte došlo na prvom mestu?

Prema lokalnim predanjima i stanovnicima Norveške, ova čudna disciplina počela je da dobija javni značaj pedesetih godina u Oslu, tačnije, plivalištu Majorstua, gde se nalazila, gle čuda, skakaonica od deset metara, sa koje su pioniri ove discipline prvi put sve započeli kao šalu. Celokupna priča vezana za ovu neobičnu disciplinu nakon nekog vremena odlazi u istoriju, a posle trideset godina zaborava, ponovo dobija modernu reinterpretaciju, kasnije prenešenu u 21. vek.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group