Pjerluiđi Kolina - Čovek koji nikada nikome nije ustuknuo

Više slika

Više slika

Kolina je definitivno jedan od najvećih, najsrčanijih i najprofesionalnijih sudija koji su ikada kročili na fudbalske terene...

Automatski prepoznatljiv po svom unikatnom stilu, legendarni Pjerluiđi Kolina predstavlja Italijana sa kojim nije bilo šale, čoveka bez kose i prodornih očiju koji i danas, posle dugih šesnaest godina od penzionisanja u četrdeset i petoj godini godini, ostaje jedna od najpoštovanijih figura u fudbalu.

Tokom svojih dugih dvadeset i osam godina karijere u suđenju, Pjerluiđi je bio glavni u Ligi Šampiona, Svetskom Kupu i finalima Uefa Kupova toliko puta da je postao ličnost veća od života, zasluživši poštovanje i status koji ni jedan sudija nikada neće ponoviti.

Kao jedan od primera njegove nedodirljivosti jeste i sukob koji je imao sa bivšim igračem Vesthema i Češke, Tomašom Repkom. Ovo jeste samo jedan od brojnih primera, ali je takođe i najupečatljiviji, jer je tokom Evropskog Šampionata održanog dvehiljadite, ikonični sudija došao u sukob sa korpulentnim češkim defanzivcem, koji je prethodno odbio da odstupi iz koštaca sa holandskim igračem sredine terena Edgarom Davidsom. Kolina je u ovoj žestokoj situaciji kao i uvek držao do sebe i svojih odluka, vadeći čak i žuti karton, zbog čega je nastao jedan od najlegendarnijih klipova svih vremena.

Italijanski sudija zahtevao je, ali zauzvrat i zaslužio poštovanje igrača na terenu, njihovih trenera i publike šriom sveta. Ukoliko bi neki igrač odlučio da ne želi da se ponaša kako treba, Kolina bi stupio u akciju, ali uvek ispravnu i pravednu. Kako je sam izjavio nakon penzionisanja: „Na terenu morate biti prihvaćeni, ne samo zbog toga što ste sudija, već ljudi moraju imati poverenje u vas takođe“.

Kolina je takođe imao prilično smiren, ali strog pristup, koji mu je doneo zvaničnu titulu najboljeg FIFA sudije šest godina zaredom, između 1998. i 2003. godine. Ukratko, Pjerluiđi je uspeo da redefiniše ulogu u fudbalu koja se nekada smatrala najdosadnijom i najomraženijom od strane publike.

Pred kraj njegove karijere, ovaj čovek rođen u Bolonji, čak je stigao i do naslovne zvezde Pro Evolution Soccer igrice i to u dve različite prilike sredinom dvehiljaditih, zajedno sa Tijerijem Anrijem i Frančeskom Totijem. U vreme kada su se svetski igrački kalibri ekskluzivno pojavljivali na omotima popularnih fudbalskih video igara, najpopularniji sudija svih vremena uspeo je da razbije tu tradiciju i postao jedno od najprepoznatljivijih lica u svetu ove igre.

Međutim, dve godine kasnije, nakon što ga je Italijanska Fudbalska Federacija optužila za sukob interesa zbog prihvatanja sponzorskog ugovora, Kolina je odlučio da se bez mrlje u svojoj karijeri i većih sukoba sa savezom mirno povuče u zasluženu penziju.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group