Skije ili bord – šta je bolje?

Više slika

Više slika

Ovo je večita dilema svih onih koji vole zimu i zimske sportove...

Odlučili smo da  se pozabavimo i ovom temom i da pokušamo da vam damo odgovor. Svi oni koji idu na planinu podeljeni su u dve grupe: na skijaše i na bordere. Iako postoje oni koji znaju da koriste i skije i bord, oni se uvek opredele za jedno.

Mi smo se zapitali, šta je bolje i šta je lakše?

Svi skijaši i borderi će vam reći istu stvar kada ih pitate ovo pitanje – „Skijanje se lakše uči, ali se teže usavršava, a snoubord se teže uči, ali lakše usavršava.

Ova rečenica je dovoljna da vam stvori pojam o ovim sportovima, pa vam je možda samo ovo potrebno da napravite izbor.

Prvi koraci

Dakle, skijanje je dosta lakše naučiti i ako vam je cilj da što pre počnete da se spuštate niz padinu, onda su skije izbor za vas. Skijanje se može podeliti u nekoliko različitih tehnika, a početnička tehnika PLUG je vrlo laka za savlađivanje. Noge su široko razdvojene, što omogućava učenicima da postignu bolju ravnotežu i da se naviknu na skije. Telo je uspravno i stabilno što dodatno povećava stabilnost i sigurnost. Osnovna skretanja i kočenja se obavljaju vrlo lako uz pomoć pluga i iako sa ovom tehnikom nećete postići neke brzine, uz pomoć pluga ćete moći da se spustite niz planinu posle samo par dana vežbanja.

Bord od vas zahteva drugačiji položaj tela koji može biti vrlo nezgodan za početnike, jer ne pruža tako dobru stabilnost. Takođe, upravljanje bordom vršite tako što koristite vrhove prstiju i pete, i to dovodi do toga da vrlo lako izgubite ravnotežu i padnete. Tu dolazimo to PADANJA, koje sve interesuje.

Iako se i za skije i za bord uči tehnika za pad, sa skija se mnogo manje pada nego sa bordu. To je jednostavno stvar ravnoteže. To je razlog zbog kojeg je bord dosta teže naučiti, ali kada savladate tehniku i naučite da ne gubite ravnotežu, samo vas još par koraka deli od skoro profesionalnog snoubordinga.

Usavršavanje

Već smo rekli da se skijanje teže usavršava i to je vrlo tačno. Iako ćete vrlo brzo krenuti da se spuštate niz padinu, trebaće vam dosta vremena da naučite pravu tehniku „otklizavanja“ kako biste izgledali kao profi skijaš.

Sa bordom je priča drugačija. Kada naučite osnove i naučite da održavate ravnotežu koja je najbitnija, onda morate poraditi na brzini koja će vam pomoći da još lakše skrećete.

Mogućnosti

Po utabanom i sređenom snegu, i skije i bord nemaju mane, ali kad je reč o neutabanom snegu, bord ima definitivnu prednost. Iako se sa skijama takođe može voziti po neutabanom snegu, za to je potrebno naučiti posebnu tehniku. Pošto su skije tanje i dugačke, one imaju tendenciju da se ukopavaju u dubok sneg, pa vam to može otežati vožnju.

Kada naučite da vozite bord, utaban sneg vam neće biti problem jer velika površina daske sprečava da tonete u dublji sneg.

Ipak, skije će vam pružiti lakše kretanje po ravnim površinama staze. Pošto su vam noge razdvojene i zbog činjenice da imate štapove s kojima se možete gurati, kretanje po ravnom nije preterano komplikovano kada su skije u pitanju. Ako vozite bord, svaki put ćete morati da ga skinete ako se nalazite na ravnom delu skijališta.

Dakle, šta je bolje?

To je stvar ukusa. Neki vole jedno, a neki drugo, ali naš savet vam je da vašu skijašku karijeru započnete na skijama, jer su lakše za početnike, a kasnije pređite na bord, pa onda odlučite koju ćete veštinu, tj. tehniku usavršiti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group