Zaista najbolji - Novak Đoković!

Najbolji srpski teniser u istoriji ponovo je trijumfovao na prestižnom turniru...

Isplatilo se čekanje duže od tri sata, usled vremenskih nepogoda. Đoković je potpuno zasluženo trijumfovao i osvojio 10.  Grend slem turnir u karijer.  Iako se na prošlogodišnjem US Openu desilo se veliko iznenađenje da su finalisti neočekivano bili Marin Čilić i Kei Nišikori, ali ovoga puta nije bilo prostora za neko čudo. U finalu su se potpuno zasluženo našla prva dva nosioca turnira - Đoković i Federer. Od početka, pa sve do kraja turnira, dva vrhunska tenisera su prikazala ubedljivo najbolji tenis i zasluženo su se plasirala u finale. Američka publika je imala priliku da uživa u vrhunskom tenisu i atraktivnim potezima.

Na kraju, uspeo je srpski teniser da zabeleži važnu pobedu, rezultatom -  3:1 (6:4, 5:7, 6:4, 6:4)! Prvi nosilac turnira, Novak Đoković, susreo se sa brojnim problemima tokom meča i gotovo neprijateljskom publikom, koja je od početka bila na Rodžerovoj strani. Koliko je ovo zapravo veliko rivalstvo, govori činjenica da su teniseri izjednačeni po broju međusobnih pobeda i da i dalje pružaju vrhunski tenis.

Tačno 200 minuta trajalo je fenomenalno finale dvojice najboljih tenisera današnjice, posle kojih je zadovoljniji ipak bio naš teniser.

Đokoviću je ovo drugi trofej na US Openu, u šest finala koliko je igrao, a već od ponedeljka biće prvi teniser u Open eri koji ima više od 16 hiljada poena. Zaista impresivan podatak, ako se uzme u obzir da je pred Novakom još bar 5 godina vrhunskog tenisa. Takođe, Novak je igrao i četiri finala grend slema ove sezone, pa ostaje velika žal za onim porazom u Parizu od Stena Vavrinke, ali nije trenutak da se osvrćemo na to.

Početak meča je doneo očekivanu ofanzivu najboljeg tenisera današnjice. Naime, Novak je fantastično ušao u meč, dok je njegov protivnik imao velikih problema sa servisom. Rodžer je napravio ogroman broj grešaka, kako iz bekhenda i iz forhenda, što je Đoković uspeo znalački da iskoristi u svoju korist. Tokom prvog seta, viđena su tri brejka i nekoliko atraktivnih poteza, ali je ipak nešto ružno obeležilo prvi set. Novak Đoković se okliznuo, na reklo bi se nedovoljno osušeni teren, iskrenuo stopalo, a potom oderao podlakticu, šaku i koleno. I to samo poen nakon što je napravio brejk. Federer je ekspresno iskoristio neugodnu situaciju u kojoj se Novak našao, pa je odmah uzvratio ribrejkom. Iako vidno povređen, Novak je za to „nagrađen“ zvižducima sa tribina, što dovoljno govori o kulturi američke publike tokom turnira.

Srbin je međutim stabilizovao svoju igru i već u sedmom gemu napravio novi brejk, koji mu je bio dovoljan za osvajanje prvog seta. Iako je dominirao tokom čitavog seta, u kome je vezao čak tri gema bez izgubljenog poena, ali je za izjednačenje u setovima morao da sačeka poslednji "regularni" gem. Novak je igrao za taj-brejk, ali je tada Federer odigrao na visokom nivou.

Kako je završio drugi, tako je ušao i u treći set Rodžer Federer.

Igrao je vrlo agresivno, na Novakov servis izlazio gotovo na mrežu, ali je Novak osvojio brejk više u trećem setu. Počistio je Rodžera sa terena za 5:4, a njemu tada nije pomogao ni fantastični servis, sve je Novak uspeo da vrati.

U četvrtom setu je prevladala psihološka prednost.

Novak je set odmah otvorio brejkom, pa imao i dva brejka prednosti i servirao na 5:2 za pobedu u meču. Međutim, Federer se nije predavao i ozbiljno je ugrozio Novaka i prišao mu na 5;4. I ne samo to, Novak je u poslednjem gemu ovog meča spasao čak tri brejk lopte, a onda iskoristio prvu meč loptu za značajnu pobedu pred ćak 23.000 navijača, koji su bili protiv njega.

Novak je još jednom obradovao naciju i pokazao da je sa pravom prvi reket sveta!

Izvor: YouTube

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group