Vožnja - Automobili

Nova Mercedes-Benz B-Klasa

Nova Mercedes-Benz B-Klasa stavlja naglasak na sportski duh Sports Tourer-om.

On izgleda još dinamičnije u odnosu na prethodni model i agilniji je naputu dok u isto vreme nudi veći nivo komfora. Avangardna unutrašnjost ostavlja jedinstven utisak svojim prepoznatljivim dizajnom komandne table. Jedna od glavnih odlika komandne table je masivni osnovni deo koji se spušta ka putnicima i prosečen je u oblasti vozača i suvozača. intuitivni korisnički interfejs prilagodljivog MBUX multimedijalnog sistema postavljaju nove standard. Njegove izuzetne karakteristike uključuju brilijantnu grafiku, "Hey Mercedes" glasovno komandovanje, “touch screen” u standard i funkcije kao što su MBUX Augmented Reality. Kada je u pitanje aktivna bezbednost, vrhunski pomoćni sistemi za vožnju čine B-Klasu liderom u segmentu zahvaljujući funkcijama prenetim sa S-Klase. Uz to, unutrašnjost vozila je prostranija, dok su motori efikasniji i čistiji. Osmo-stepeni menjač sa duplom spojnicom će po prvi put biti ugrađen na B-Klasi. Početak prodaje nove B-Klase je predviđen za 3 decembar 2018, pri čemu će isporuka početi u Februaru 2019-te.

"Praktičnija nego ikad, sa još više stila/(elegantnija nego ikad)" su reči kojima je Britta Seeger, član Upravnog odbora Daimler AG, odgovorna za Mercedes-Benz Cars Sales, karakteriše novu B-Klasu. "U našem portfolio kompaktnih vozila, ovo je savršeno vozilo za celu porodicu. istovremeno MBUX – novi Mercedes-Benz User Experience – obezbeđuje B-Klasi potpuno novo iskustvo za stranke svojim funkcijama koje su nekada bile rezervisane za vozila luksuzne klase."

"Najnoviji model poslednje generacije kompaktnih vozila Mercedes-Benz-a, B-Klasa ispisuje i dalje upečatljivo poglavlje u priči o uspehu dinamičnih Mercedes-Benz Sports Tourer-a," kaže  Gorden Wagener, Glavni dizajner Daimler AG-a. "Svojim emocionalnim i u isto vreme čistim dizajnom, nova B-Klasa se utapa u dizajn jezik Senzualne Čistoće."

Ideja dizajnera je bila da učini da se B-Klasa  vizuelno ističe u svetu minivan vozila. Ta ideja je prihvaćena i izvedena, pomoću dugog među-osovinskog rastojanja (2729 mm) sa kratkim prepustima, i linijom krova koja se lagano spušta kao i većim točkovima dimenzije 16 do 19 inča, kako bi se naglasila dinamičnost proporcija. Relativno spljošten, istureni prednji deo vozila sa tečnim prelazom sa poklopca motora na A-stub i na vetrobransko staklo, zajedno sa snažnim bokovima vozila, naglašava sveukupni sportski izgled.

Takođe ovo važi i za glavna svetla niskog profila, čija je visoko kvalitetna unutrašnjost, sa visokim nivoom detalja i preciznosti dostupna već za osnovni modle sa H7 sijalicama i LED dnevnim svetlima. U slučaju poručivanja LED glavnih svetala ili većeg nivoa opreme. B-Klasa poseduje svoju sopstvenu prepoznatljivu formu dnevnih svetala u obliku dvostruke baklje.Opciona MULTIBEAM LED glavna svetla imaju posebno naglašen sportski izgled. Ovaj tip svetala omogućava brzo, elektronski kontrolisano prilagođavanje glavnih svetala trenutnim uslovima u saobraćaju. Ova opcija je sada preneta sa vozila luksuzne klase, i imala je svoje prvo pojavljivanje na novom modelu A-Klase. Zahvaljujući ovom sistemu B-Klasa ima prepoznatljiv i upadljiv izgled i dodatne bezbednosne funkcije.

U zadnjem delu, širina vozila je naglašena dvodelnim zadnjim svetlima, reflektorima koji su integrisani u zadnji branik i prepoznatljivom crnom oblašću branika u donjem delu koja poseduje izgled difuzora sa hrom lajsnom. Veliki krovni spojler, zajedno sa crnim usmerivačima vazduha visokog sjaja na bokovima zadnjeg vetrobrana, obezbeđuju poboljšane aerodinamičke karakteristike dok u isto vreme ostavljaju utisak sportskog vozila.

Koeficijent otpora vazduha cd kod nove B-Klase u zavisnosti od opreme kreće se od 0.24 (prethodni model: 0.25). Niža linija krova dalje doprinosi najboljem rezultatu u toku vazduha u klasi zahvaljujući manjem profilu zadnjeg dela vozila. Pored toga inženjeri aerodinamike  su smanjili buku koja nastaje od vetra zahvaljujući radu na svakom detalju spoljašnjosti vozila. Prednosti : održavanje visokog nivoa pažnje kao i mogućnost vođenja opuštenog razgovora u kabini vozila.

Poboljšana geometrija sedišta i niža pojasna linija obezbeđuju još bolji osećaj prostranosti nego kod prethodnog modela. Vozač sedi 90 milimetara više nego u novoj A-Klasi, zahvaljujući čemu ima izuzetno dobar pregled oko vozila – takođe zahvaljujući optimizovanom poprečnom preseku stubova krova, koji zaprečuju pogled u manjoj meri nego ranije.

Unutrašnji dizajn : revolucija, drugi deo

Unutrašnjost B-Klase je avangardna baš kao i mnogo puta hvaljena arhitektura unutrašnjosti nove A-Klase, a opet je prepoznatljiva: dok je kod srodnog modela komandna tabla podeljena u dva osnovna horizontalna tela, kod B-Klase je komandna tabla izvedena kao jedno telo, koje se lagano spušta ka putnicima na prednjim sedištima i prosečen je u oblasti vozača i suvozača. Prostor ispred vozača je iskorišćen za smeštaj slobodno-stojećeg ekrana, koji dolazi u tri verzije: sa dva ekrana dijagonale 7-inča (17.78 cm), sa jednim ekranom dijagonale 7- i drugim dijagonale 10.25-inča (26 cm) i, kao Widescreen verzija sa dva ekrana dimenzije 10.25-inča. Head-up prikaz je takođe opciono dostupan.

Pet okruglih otvora za ventilaciju imaju izgled visoko-tehnološke turbine sa fino stilizovanim usmerivačima vazduha, inspirisanim svetom avijacije. U okviru linije opreme Style, na unutrašnjoj ivici otvora se nalazi ukrasna lajsna u boji koja naglašava i daje izgled raketnog motora u fazi naknadnog sagorevanja (afterburner). Centralna konzola sa touch-komandama i sistem za unos komandi je izveden u vidu crnog panela slično kao kod E-Klase. Ambijentalno osvetljenje sa 64 boje i deset svetova boja, predstavlja jedinstven prodajni argument u ovoj klasi vozila, i omogućava individualna podešavanja koja mogu odgovarati raspoloženju korisnika.

Sedišta nude ravniji i samim tim komforniji položaj sedenja kao i veći nivo mogućnosti za podešavanja, čime se takođe povećava prostor za glavu u kabini. Takođe veća je i širina vozila: pri širini od 1456 milimetara (plus 33 mm), prostor za laktove napred sada ima dimenzije vozila srednje veličine.

„ENERGiZiNG seat kinetics“: daje podršku promeni stava sedenja

Uz klimatizaciju i multikonturna sedišta sa masažnom funkcijom, novu B-Klasu je moguće opremiti i sa opcionim dodatkom koji je ranije bio rezervisan samo za mnogo viši segment vozila. Ovo otvara put za postizanje još boljeg komfora sedenja.

Nova funkcija „ENERGiZiNG seat kinetics“je posebno dobra za Vaša leđa. Ovaj sistem može pružiti podršku ortopedski korisnim promenama stava pri sedenju tako što će u redovnim intervalima praviti male promene ugla sedalnog dela sedišta i naslona sedišta.inovacija je dostupna za prednja sedišta u kombinaciji sa potpuno električno podesivim sedištima sa memorijskom funkcijom.

Varijabilna zadnja sedišta i optimizovan oblik prtljažnika

Unutrašnjost vozila je fino dorađena na mnogo detalja:  poboljšanja u vidu položaja centralnog tunela omogućavaju lakši pristup srednjem sedištu nazad. Naslon zadnjeg sedišta dolazi standardno sa podelom od 40:20:40. Zavisno od verzije počev od sredine 2019-te biće moguće pomeriti zadnja sedišta za 14 centimetara i biće omogućeno postavljanje naslona zadnjih sedišta pod strmijim nagibom kako bi se obezbedilo više prostora za prtljag iza zadnjih sedišta pri čemu zapremina prtljažnika varira između 455 i 705 litara. Pored toga što je zapremina ugrubo gledano gotovo ista kao i kod prethodnog modela, prtljažnik se može efikasnije koristiti zahvaljujući unapređenjima u dizajnu.

U slučaju oborenih zadnjih sedišta i utovaru prtljaga do „krova“ prtljažnik koji je potpuno ravan zahvaljujući podesivom podu prtljažnika može imati do 1540 litara zapremine iza prednjih sedišta. Oboriv naslon suvozačevog sedišta (opcija, dostupna od sredine 2019-te) omogućava transport prtljaga još veće dužine.

EASY-PACK poklopac prtljažnika je takođe opciono dostupan. Poklopac prtljažnika se može komforno otvoriti ili zatvoriti automatski pritiskom na taster, čak i pokretom noge u kombinaciji sa opcijom HANDS-FREE ACCESS.

MBUX – Mercedes-Benz User Experience: jedinstveno iskustvo

Sve što važi za A takođe važi za B: nova B-Klasa je drugi model posle A-Klase koji poseduje MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimedijalni sistem, koji otpočinje novu eru sa Mercedes me Connectivity. Sposobnost ovog sistema da uči zahvaljujući Veštačkoj inteligenciji čini ovaj sistem jedinstvenim. MBUX je podesiv i prilagodljiv prema korisniku. Samim tim ovaj sistem stvara emocionu vezu između vozila, vozača i putnika u vozilu.

Ostale jake strane podrazumevaju „touch screen“ komandovanje kako u standardu tako i zavisno od opreme tzv. „Widescreen cockpit“ visoke rezolucije, navigacioni ekran sa tehnologijom proširene realnosti (Augmented Reality) i takođe inteligentne glasovne komande koje koriste prepoznavanje prirodnog govora, i koja se aktivira ključnom rečju "Hey Mercedes". Ekran osetljiv na dodir predstavlja integralni deo MBUX sistema i koncepta upravljanja „touch“ komandama – koncepta koji se zasniva na tri načina unosa komandi : preko ekrana osetljivog na dodir, „touchpad“-a na centralnoj konzoli i „touch“ tastera na upravljaču.

MBUX predstavlja revoluciju po pitanju način na koji korisnici doživljavaju svoje vozilo. Emocionalno privlačne funkcije naglašavaju razumljivost komandne strukture i donose uzbuđenje kroz brilijantno čistu 3-D grafiku maksimalne rezolucije, koja se renderuje (proračunava i prikazuje) u realnom vremenu. Takođe korisnicima je na raspolaganju i head-up prikaz.

Novi i poboljšani Mercedes me connect servisi su uvedeni na tržište sa MBUX generacijom infotainment uređaja. Ovo uključuje navigacione funkcije zasnovane na Car-to-X komunikaciji i Vehicle Tracking (praćenje vozila) funkciji, koje olakšavaju da se pronađe parkirano vozilo, kao i funkciju obaveštavanja u slučaju da je parkirano vozilo udareno ili da je odvučeno.

Mercedes me kolekcija aplikacija se može postaviti kao ekran na način koji odgovara korisniku, i može se pomerati na ekranu prema želji korisnika kao i ostale glavne aplikacije. Kao dodatak, online sadržaj, kao što su aktuelne cene goriva, može biti prikazan. Online update predstavlja jednostavan način za obezbeđivanje da novi sadržaji budu dostupni u MBUX-u.

Nova B-Klasa je već prilagođena za privatno deljenje vozila: Mercedes me omogućava deljenje novih kompaktnih vozila između prijatelja i članova porodice. Postupak je jednostavan i bezbedan i obavlja se pomoću Mercedes me Car Sharing aplikacije.

Nove Mercedes me connect usluge kao što su On-Street Prediction, Real-Time information i Off-Street information mogu uštedeti vozačima Mercedes-Benz vozila značajno vreme i smanjiti nivo stresa i u isto vreme smanjiti potrošnju goriva tokom potrage za parking mestom.Real-time information usluga je zasnovana između ostalog i na Mercedes-Benz vozilima koja su upravo napustila parking mesta ili se voze pored potencijalnih slobodnih parking mesta.

intelligent Drive: funkcije koje poseduje S-Klasa

Nova B-Klasa dolazi sa pomoćnim sistemima za vožnju koji pružaju kooperativnu podršku vozaču, čime se obezbeđuje jedan od najviših nivoa aktivne bezbednosti u ovom segmentu sa funkcijama koje poseduje S-Klasa. Po prvi put B-Klasa poseduje mogućnost da u izvesnim situacijama vozi polu-autonomno. Kako bi to mogla da uradi B-Klasa je opremljena unapređenim kamerama i radarskim sistemima pomoću kojih može videti i očekivati  saobraćaj čak i do 500 metara ispred sebe dok u isto vreme koristi mape i navigacione podatke za pomoćne funkcije u vožnji. Tako na primer,Active Distance Assist DiSTRONiC predstavlja deo Driving Assistance paketa i u mogućnosti je da pruži podršku vozaču u mnogim situacijama specifičnim za rutu kretanja, predviđajući i komforno prilagođavajući brzinu kretanja, npr. pri prilasku krivinama, raskrsnicama ili kružnom toku. Takođe vozilo je opremljeno Active Emergency Stop Assist sistemom i Active Lane Change Assistsistemom koji poseduje intuitivno razumevanje ponašanja vozača.

Nova B-Klasa u okviru standardne opreme dolazi sa proširenim funkcijamaActive Brake Assist, koje omogućavaju vozilu da izbegne/umanji ozbiljnost sudara sa naletanjem na zadnji deo drugog vozila koje se kreće sporo, zaustavlja ili stoji stacionarno– takođe sada ovaj sistem detektuje i sprečava sudar i sa biciklistima i pešacima koji prelaze kolovoz.

Nova B-Klasa, je razvijena i testirana u novom Vehicle Safety Technology Centre (TFS). Dizajn strukture vozila po pitanju geometrije, debljine materijala, tehnika spajanja materijala i kvaliteta upotrebljenih materijala zasnovan je na nalazima iz realnih situacija i sudara u realnim uslovima. Mnoge komponente karoserije vozila su napravljene od čelika visoke ili ultra-visoke čvrstoće kako bi se postigla minimalna moguća težina delova, budući da je osnova bezbednosnog dizajna karoserije putnička ćelija visoke stabilnosti.

Vozač i suvozač su obezbeđeni sa sigurnosnim pojasom sa sidrenjem u tri tačke sa pirotehničkom zatezačem pojasa i ograničavačem sile zatezanja pojasa.U kombinaciji sa PRE-SAFE® sistemom (opcija), prednja sedišta mogu biti dodatno opremljena sa električno reverzibilnim koturnim zatezačem   pojaseva. Oba bočna sedišta nazad su opremljena koturnim zatezačem i graničnikom sile zatezanja pojasa. Nova B-Klasa dolazi u standardu sa vazdušnim jastucima za vozača i suvozača, kneebag-om za vozača, kneebag i vazdušnim zavesama i bočnim vazdušnim jastucima (kombinovani thorax/pelvis vazdušni jastuk). Zadnji bočni vazdušni jastuci su opciono dostupni.

Uvođenje dva nova pogonska sklopa: novi snažni dvolitarski dizel motor ispunjava Euro 6d normative, novi osmo-stepeni menjač sa dve spojnice

U poređenju sa svojim prethodnikom, nova B-Klasa je u svakoj svojoj verziji opremljena novim, efikasnim motorima koji su usklađeni sa Euro 6d-TEMP normativom izduvne emisije vozila.Novost među motorima je poprečno postavljena verzija dizel motora OM 654 zapremine dva litra snage 110 i 140 kW, sa aluminijumskim blokom i stepenastim procesom sagorevanja. Zahvaljujući proširenom sistemu obrade izduvnih gasova sa dodatnim SCR katalizatorom ispod poda, B-Klasa sa motorom OM 654q predstavlja prvi kompaktni model Mercedes-Benz-a koji je usklađen sa Euro 6d standardom izduvne emisije, koji će biti obavezan za sve nove modele počev od 1.1.2020. Veliki dizel motor predstavlja dodatnu opciju motorizacije već poznatom četvorocilindričnom dizel motoru (OM 608) koji se nalazi u novoj A-Klasi i čija je radna zapremina 1.5-litara i ostvaruju snagu 85 kW i obrtni moment od 260 Nm.

Takođe naše stranke mogu izabrati i dve verzije četvoro-cilindričnog benzinskog motora M 282 radne zapremine 1.33-litara i snaga 100 kW odnosno 120 kW. inovacije na ovom motoru uključuju isključivanje cilindara (u kombinaciji sa 7G-DCT menjačkim prenosnikom), cilindarska glava sa delta oblikom kao i filter čestica čađi.

Nova B-Klasa je inicijalno dostupna ekskluzivno sa menjačkim prenosnicima sa dve spojnice. Novost u ovom segmentu je osmo-stepeni 8G-DCT, koji se koristi u kombinaciji sa većim dizel motorom. Drugi novi motori dolaze u ponudu, kao i 4MATiC pogon na sve točkove. Rezervoar zapremine 43 litra se ugrađuje kao standardna oprema, dok je moguće poručiti rezervoar zapremine 51 litar u zavisnosti od motora.

Sledećih pet varijanti motora će biti dostupno prilikom uvođenja na tržište       B-Klase:

  • B 180 (100kW/136 kS, 200 Nm); sa 7G-DCT menjačem sa dve spojnice (kombinovana potrošnja5.6-5.4 l/100 km, kombinovana emisija CO2128-124 g/km)
  • B 200 (120kW/163 kS, 250 Nm); sa 7G-DCT menjačem sa dve spojnice (kombinovana potrošnja 5.6-5.4 l/100 km, kombinovana emisija CO2129-124 g/km)
  • B 180 d sa 7G-DCT menjačem sa dve spojnice (85kW/116 kS), 260 Nm; kombinovana potrošnja 4.4-4.1 l/100 km, kombinovana emisija CO2115-109 g/km)
  • B 200 d sa 8G-DCT menjačem sa dve spojnice (110kW/150 kS), 320 Nm; kombinovana potrošnja 5.4-4.2 l/100 km, kombinovana emisija CO2119-112 g/km)
  • B 220 d sa 8G-DCT menjačem sa dve spojnice (140kW/190 kS), 400 Nm; kombinovana potrošnja 4.5-4.4 l/100 km, kombinovana emisija CO2119-116 g/km).

Novi OM 654q dizel motor: lakši, snažniji, čistiji

Najnovija generacija premijum porodice dizel motora sa poprečnim postavljanjem biće po prvi put prikazana u novoj B-Klasi. Pored manje radne zapremine od nešto ispod 2 litra ovaj za oko 16 procenata lakši motor sa svojom izlaznom snagom od 140 kW (190 kS) daje za 10 kW više snage od prethodne generacije motora. Kada je u pitanju unutrašnjost OM 654q nudi tehnologije koje unapređuju efikasnost rada motora kao što su čelični klipovi u aluminijumskom bloku. Zidovi cilindara su obloženiNANOSLiDE® procesom slojem koji dodatno smanjuje trenje i povećava podmazivanje između klipa i zida cilindra.

Zahvaljujući razmaku između cilindara od svega 90 mm umesto 94 mm, novi motor je kompaktniji od svog prethodnika dok u isto vreme omogućava ugradnju sistema za dodatnu obradu izduvnih gasova direktno na motoru, gde su temperature izduvnih gasova više, čime sam proces obrade izduvnih gasova postaje efikasniji. Zahvaljujući daljem unapređivanju obrade izduvnih gasova, porodica snažnih i modernih četvoro-cilindričnih motora OM 654 već sada ispunjava Stage 2 RDE (Real Driving Emissions) standard-a izduvne emisije koji će biti na snazi od 2020, i ujedno je sertifikovan prema Euro 6d standardu. Čak i u veoma zahtevnim situacijama u vožnji i teškim uslovima okoline, B-Klasa izduvnu emisiju održava unutar granica emisije izduvnih gasova definisanih navedenim standardima.

Ovo je omogućeno primenom dodatnog Selektivnog Katalitičkog Reduktora (SCR) koji u sebi sadrži Amonijačni Slip Katalizator (ASC) u okviru izduvnog sistema B-Klase. Ovo omogućava ubrizgavanje obimnijih količina agensa za redukciju azotnih oksida AdBlue-a, budući da će višak reagensa biti konvertovan u sekundarnom SCR-u. Ovi viškovi reagensa (amonijačni„slip“) su posebno uočljivi pri naglim promenama temperatura u izduvnom sistemu, na primer pri prelasku sa gradskog saobraćaja na saobraćaj na autoputu.

Sistem oslanjanja: agilna i komforna B-Klasa

Jednako agilna kao i prethodni model dok je u isto vreme značajno komfornija – je ukratko ono što su stručnjaci razvoja sistema oslanjanja rekli o novoj B-Klasi. U zavisnosti od verzije, nekoliko opcija je dostupno za osnovnu konfiguraciju, to uključuje spušteno komforno oslanjanje i sistem oslanjanja sa aktivnim adaptivnim prigušenjem, koji omogućava vozaču da kontroliše prigušenje pomoću DYNAMiC SELECT prekidača. Sistem koristi elektronski ventil, kojim se komanduje na osnovu odabranog režima vožnje i optimizuje se stepen prigušenja za svaki točak zasebno.

U svim verzijama nova B-Klasa, poseduje napred McPherson opružne noge i ramena od kovanog aluminijuma, na koje su povezane glavčine od livenog aluminijuma. Na ovaj način ne oslonjene mase imaju minimalnu težinu kako bi se postiglo najbolje moguće ponašanje u vožnji i komfor.

U zadnjem delu, modelisa osnovnom varijantom motora dolaze sa torzionom zadnjom osovinom u osnovnoj konfiguraciji. U kombinaciji sa snažnijim varijantama motora ili u slučaju da stranka odabere jedan od opcionih sistema oslanjanja na zadnjoj osovini se koristi sistem oslanjanja sa četiri spone, koji je u velikoj meri izrađen od aluminijuma kako bi se što više umanjila težina ne oslonjenih masa. Tri uporne i jedna prateća spona na svakom od zadnjih točkova su povezane sa kratkim ramom koji je izolovan od karoserije pomoću gumenih čaura kako bi se smanjio nivo vibracija i buke koji se prenose sa sistema oslanjanja na karoseriju. Amortizeri sa jednom cevi i zasebne spiralne opruge se koriste kako za torzioni tip zadnje osovine tako i za sistem oslanjanja sa četiri spone.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group