Otvoreni programi „Opstanak nije dovoljan“ i “Fokus Češka: Eho Ji.hlave“ na 17. Beldocsu

Više slika

Više slika

Drugi dan 17. Beldocs festivala počeo je program „Opstanak nije dovoljan“, koji predstavlja specijalni program u okviru ovogodišnjeg festivala, gostujućeg kustosa, filozofa Srećka Horvata.

Program je otvorio film „Moja ukradena planeta“ (My Stolen Planet), iranske rediteljke, Farahnaz Šarifi. Ovaj film predstavlja vizuelni dnevnik autorkinog života u rodnom gradu u Iranu i njeno balansiranje između slobode u privatnom prostoru i represije spoljašnje sredine. Po završetku filma Srećko Horvat je putem video poziva razgovarao sa rediteljkom koja se, iz opravdanih razloga nije pojavila na festivalu.

Dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinskog festivala, film Dahomej (Dahomey), autorke Mati Diop, svoju srpsku premijeru imao je takođe drugog dana Beldocsa.  Ovo dokumentarno ostvarenje prati proces restitucije nasleđa oduzetog tokom osvajanja kraljevine Dahomej, današnje države Benin, od strane francuske kolonijalne sile.

Tokom druge festivalske večeri tri domaća filma imala su svoje premijere: u Kinoteci u Kosovskoj prikazan je film „Kombi-Nacija“, Jugoslava Nikolića, čiji je glavni protagonista Zastavin kombi star 40 godina, a autori su njim obišli čitavu bivšu Jugoslaviju, i tom prilikom su se susreli sa nekadašnjim radnicima iz fabrika koje su pravile delove za taj model.

U Domu omladine Beograda prikazana su dva filma iz Srpskog takmičarskog programa, mladih autorki – „Minel“ Tare Gajović i „Neptunova nevera“, Katarine Stanković. „Minel“ je kratkometražni film čija radnja se odvija u fabrici električnih transformatora, koja je podignuta u Ripnju 1953. godine. Autorka je posebno vezana za ovu fabriku jer je deo njene porodice radio tamo, a u filmu šeta sa svojim dedom kroz prostorije u kojima je on nekada radio.

„Neptunova Nevera“, odigrava se na hrvatskom ostrvu Vis, gde raznolika grupa ljudi diskutuje o svojoj budućnosti, osvrćući se na gubitak kulture pripovedanja i slušanja. Ribari, deca, omladina, intelektualci, gradonačelnici i bogati strani vlasnik propadajuće fabrike konzervi „Neptun” okupljaju se u filmski dijalog, oblikujući kolektivnog protagonistu. Njihova vizija o zaštite životne sredine raste i premošćuje jaz između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, između lokalnog i globalnog, između unutrašnje i spoljašnje realnosti. Ostrvo je svet, a ovo ostrvo angažuje svet.

Drugog festivalskog dana počeo je i program Fokus Češka; Ehi ji.hlave, a prikazana su dva filma – „Češki san“, film iz 2004, koji su režirali Vit Klusak i Filip Remunda, a koji je prikazan sa 35mm trake, kao i film „Ima li mesta za mene, molim vas?, rediteljke Jarmile Štukove.

U okviru posebnih prijekcija, posebnu pažnju publike izazvao je film albanskog reditelja Velmira Tertinija – „Bekim Fehmju“, za koji su karte bile rasprodate, ali i prošlogodišnje ostvaranje „Kuća na Kraljevcu“ hrvatskog reditelja Pera Kvesića, priča o kući koju je sagradio hrvatski general Slobodan Praljak, a u kojoj je do svoje smrti živeo Pero Kvesić.

Trećeg dana festivala očekuje nas zanimljiv program za mlade u okviru Teen selekcije: „Večni ti“, „Jedva da radim“ i „Copa 71“ kao i premijera domaćeg dokumetnarca „Izbor za mis zatvora“, Srđana Šarenca. Premijera filma o talibanima, „Holivudgejt“ egipatskog reditelja Ibrahima Našata, zakazana je za 20 časova u bioskopu Ušće Cineplexx.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group