Prava neznalica - TikToker se igrao jednom od najsmrtonosnijih životinja sveta

Prepoznavaje onoga što nije opasno po naš život onda kada se nalazimo na nepoznatoj teritoriji predstavlja veoma komplikovan proces…

Međutim, kako bi on bio olakšan postoji nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju, a posedovanje zuba, svetlih šema boja ili asocijacija pretnje sa mutiranim medvedom iz video igara, samo su neke od njih. Video koji se nedavno pojavio na TikTok platformi demonstrirao nam je koliko je zapravo lako potceniti male stvari, jasno i putem snimka na kome njegov autor golim rukama drži jednu od najopasnijih životinja na planeti - međutim, ono što je najčudnije u svemu tome, ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju.

Plavoprstenasti oktopod definivno jeste mali, ali je veoma moćan, sa prosečnom veličinom tela od svega 12 do 20 centimetara. Kako mu ime sugeriše, ovaj mali ljigavac prekriven je psihodeličnim obrascima plavih prstenova, ali su oni jedino vidljivi kada je životinja isprovocirana ili se oseća ugroženom. Kada je pod stresom, ovaj mali đavo postaje svetlo žut i alarmira napadača sa svojih pedeset do šezdeset plavih prstenova, što je svakome iole normalnom prilično jasan signal da bi trebalo da ga ostavi na miru.

Ovo je proto primer toga na koji način određene životinje pružaju upozorenje potencijalnim predatorima i tehnika koju koristi veliki broj vrsta kako bi jasno bilo stavljeno do znanja da njihovi predstavnici nisu zalogaj koji bismo poželeli. Jasne pretnje mogu se odnositi na otrove, distribuirane ubodima, ujedima ili prskanjem, lošim mirisom - kao što to radi tvor ili kičmom opremljenom bodljama koje bi mogle da izbuše mesec. Još jedan odbrambeni sistem koji je prilično lukaviji od svih jeste Batesianova mimika, u kojoj savršeno jestivi plen oponaša aposematički model radi navođenja predatora na njihovo izbegavanje.

U slučaju plavoprstenastog oktopoda, njegove pretnje nipošto nisu prazne. One su stvarne i čine ovog malog mekušca jednom od najopasnijih životinja na planeti, a dolaze u pratnji ekstremno štetnog otrova, koji može u sekundi biti svuda po rukama znatiželjnog napadača. Ovo ubojito prirodno sredstvo zove se tetrodotoksin i predstavlja ubojiti neurotoksin koji može biti poguban. Na svu sreću, ovaj mali oktopod nije previše razdražljiv i ukoliko mu pružite dovoljno prostora i na primer, ne vadite ga iz vode i dodajete ga nekome ili prebacujete iz ruke u ruku, verovatno možete preživeti kontakt bez posledica. U suprotnom, stvari mogu postati veoma loše.

"Ujed ovog malog stvorenja uglavnom je bezbolan, tako da žrtva često neće ni znati da je otrovana dok ne bude kasno", napisao je morski biolog Erin Spenser, putem bloga vezanog za plavoprstenastog otkopoda na stranici Ocean Conservancy. "U početku, otrov blokira nervne signale u čitavom telu, izazivajući obamrlost mišića. Ostali simptomi uključuju mučninu, gubitak svetla ili slepilo, gubitak osećaja i motornih funkcija. Konačno, ovaj otrov može izazvati paralizu, koja uključuje i mišiće vezane za disanje kod ljudi, što neretko dovodi do kolapsa disajnih organa. Za tetrodotoksin ne postoji poznati protivotrov, ali žrtve često mogu biti spašene puem veštačkih aparata za disanje i respiratora ukoliko tretman nastupi odmah nakon izlaganja."

Čitava ova priča poseduje više delova i prilično je dugačka, ali najvažnije od svega jeste to što je njen kraj srećan. U vreme pisanja originalnog članka, video postavljen na TikTok platformi imao je više od 8,7 miliona pregleda, a pošto je ovaj incident neka vrsta akcidenta, nije moguće dovoljno naglasiti važnost održavanja divljeg sveta podalje od društvenih mreža i njihovog sadržaja.

@kaylinmarie21

Called my dad crying 3 hours later in Bali🙃 #blueringoctopus #bali #uluwatu #fyp #imdumb #thanksjesuschrist #ShowerWithMoxie #EnvisionGreatness

♬ Oh No Oh No Oh No No No - Dubskie

N.Đ.

Izvor: IFLS

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group