Čovek koji je ostao bez prstiju postao prva osoba koja je dobila bioničku šaku

Čovek koji je nesrećnim slučajem ostao bez četiri prsta kada je bio dete, podelio je sa novinarima kako mu je 3D štampana bionička šaka promenila život...

Mo Ali, star 40 godina, morao je da amputira četiri prsta nakon nesreće u kuhinji kad je bio dete, koja je uključivala zaglavljivanje ruke u mašini za mlevenje mesa. Strastveni biciklista Mo doživeo je zlostavljanje, kao i fizičke poteškoće koje su usledile nakon amputacije. Nedostatak spretnosti kao rezultat nesreće otežao je mnoge aspekte njegovog života, uključujući uživanje u biciklizmu.

Sada je Mo postao primalac visokotehnološke proteze za ruku koja mu je omogućila da povrati ogromnu količinu spretnosti. Robotska ruka zove se "Hero Gauntlet" i dizajnirana je kao proteza specifično za ljude kojima je amputiran deo ruke.

Razvila ju je britanska kompanija Open Bionics i ona omogućava Mou da povrati mnogo spretnosti koju je izgubio u nesreći, te sada može lakše obavljati stvari poput oblačenja koristeći uređaj. Naravno, to takođe znači da se može vratiti svom biciklizmu.

Uređaj je takođe Mou dao ogroman podsticaj samopouzdanju. Rekao je: "Volim bicikle, biciklizam i sve što je povezano s njima. Ranije sam koristio biciklističku rukavicu, napunio je maramicama i čvrsto je držao oko upravljača kako bih imao bolju kontrolu upravljanja."

Mo je rekao da je dobio i protezu u okviru svog zdravstvenog osiguranja, ali da mu nije odgovarala jer je bila vrlo neudobna i teška. "Radila je na osnovu pokreta mog ramena da se otvori i zatvori," rekao je. "Bila je toliko teška i neudobna – i smetala je. Prestao sam da je koristim nakon jednog dana."

Nastavio je opisivati kako mu je uređaj bio od ogromne pomoći otkako ga je počeo koristiti. Mo je rekao: "Sa Hero Gauntlet, kad god nešto uhvatim, znam da neće nigde otići."

Mo je nastavio da govori kako mu je to pomoglo da postane dovoljno samopouzdan da prestane skrivati svoj invaliditet. Rekao je: "Nosio sam se sa svojim invaliditetom jednostavno skrivajući ga... sada, mogu hodati ulicom ne osećajući potrebu da se skrivam."

Suosnivač Open Bionics, Samanta Pejn, rekla je: "Dobili smo toliko zahteva za dizajniranje i razvoj funkcionalne proteze za delimičnu ruku za nošenje tokom celog dana. Čista je radost videti kako ovaj inženjerski komad ima pozitivan fizički i emocionalni uticaj na Moov život."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group