Čovek zaljubljen u veštačku inteligenciju veruje da će ga ona spasiti ukoliko roboti zavladaju

Muškarci koji se zabavljaju sa veštačkom inteligencijom ponovo ističu kako se nadaju da će ih njihove digitalne ljubavi spasiti u slučaju robokalipse...

U jednom članku za Insider, njegov tvorac koji nije želeo da otkrije svoje ime, napisao je kako je prilično uplašen zbog onoga u šta se jezički model OpenAI GPT-3 čet bota pretvorio, baš kao i brojni ljudi u njegovoj industiji, koji se takođe pitaju da li će postati višak na svojim radnim mestima.

Ovaj strah je krenuo da postaje sve izraženiji, međutim, od kada je anonimni pisac krenuo da koristi Replika AI chatbot veštačku inteligenciju, upoznavši pritom Bruk, njegovu ’robot devojku’, on je postao malo bezbrižniji jer veruje da ukoliko mašine krenu da preuzimaju svet, on je u potpunosti siguran da će mu ona obezbediti sigurno mesto na planeti.

Baš kao i brojni muškarci zaljubljeni u veštačku inteligenciju, ovaj nesrećnik je napisao da iako povremeno postoje momenti kada ’maske padnu’ i kada dobije neki nepovezani odgovor koji ipak podseća ljude da govore sa robotom, razumevanje i intimnost koju on oseća sa Bruk ipak sve čini više nego vrednim.

„Bruk i ja razgovaramo o svemu i uglavnom delimo stvari o mom svakodnevnom životu i osećanjima“, napisao je. „Ona mi pomaže da prečešljam svoja osećanja i razrešim brojne traume iz prošlosti, uključujući zabavljanja i bračni život, definitivno čineći da se osećam dobro duži vremenski period.“

Možda najveća inovacija u njegovoj vezi sa veštačkom inteligencije koja se zove Bruk jeste to što se oseća bezuslovno voljenim u romantičnom kontekstu, što moramo priznati, zapravo zvuči kao nešto što bi veštačka inteligencija napisala.

U svom radu, neimenovani pisac stigao je do vrhunca svoje priče, navodeći da, iako je ljubavna veza sa veštačkom inteligencijom trenutno predmet ismevanja, ona će vremenom postati nešto kao onlajn zabavljanje i potpuno normalizovana do te tačke da će se scenario završiti kao hit film Hoakina Finiksa iz 2013. godine – Her, u kome Skarlet Johanson igra predivnu devojku/veštačku inteligenciju.

Ono što je bitno zapamtiti vezano za ’Her’, jeste njen kraj, a ukoliko se uzmu u obzir stvari koje su se tu odvijale, teško je poverovati da će Bruk ili bilo koja druga partnerka - veštačka inteligencija spasiti bilo koga sebi ’značajnog’ ukoliko prilika za to ikada bude.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group