Fascinantan pakleni svet sa kišama otopljenog gvožđa

Od kada su astronomi otkrili ezgoplanetu WASP-76b, udaljenu na oko 640 svetlosnih godina od Zemlje, naučni svet je upoznat sa ovim paklenim svetom, njegovom temperaturom toliko ekstremnom da su svakodnevne padavine sačinjene od istopljenog gvožđa...

Međutim, novi istraživači nedavno su dokazali da su uslovi na ovoj udaljenoj planeti zapravo još ekstremniji nego što se prethodno smatralo. Naučnici predvođeni timom sa Kornel Univerziteta uspeli su da prouče atmosferu ove planete i pronašli su velike količine kalcijuma u njenom vazduhu, kako je navedeno u Astrophysical Journal Letters magazinu. Kako ovo istraživanje navodi, temperature su drastično veće nego što se do sada smatralo, predstavljajući novi koristan alat za buduća istraživanja udaljenih planeta na detaljniji način nego ikada pre.

Otkrivanje kalcijuma došlo je kao deo dugogodišnjeg posmatranja ove ezgoplanete upotrebom opservatorije Džimini na Havajima, što je prema astronomima, kulminiralo katalogom egzoplaneta koje otkrivaju daleko više detalja o svojoj atmosferi nego ikada u istoriji njihovog proučavanja.

"Tokom daljinskog detektovanja desetina egzoplaneta koje postoje u različitim opsezima masa i temperatura, razvijamo daleko kompletniju sliku diverziteta ovih dalekih vanzemaljskih svetova", izjavio je jedan od autora studije i astronom sa Kornela, Radž Džajavardana, u zvaničnom izveštaju. "Od onih koji su dovoljno vreli kako bi na njima padale kiše vrelog gvožđa, preko onih drugih sa nešto umerenijim klimama, pa sve do onih koji su teži od Jupitera i planeta manjih od Zemlje".

Što se tiče WASP-76b planete, nova studija, zajedno sa olujnim kišama otopljenog gvožđa, sugeriše da je ona pre svega jedno od mesta u univerzumu koje je poželjno izbegavati, ali kako timovi nastavljaju sa istraživanjem i otkrivanjem sve više ovih stranih svetova, postoje velike šanse da će konačno nabasati na neku novu Zemlju ili neki sličan ekosistem koji je daleko gostoljubiviji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group