Inovativni atomski sat koji će transformisati istraživanja dubokog svemira

Deep Space Atomic Clock agencije NASA gotovo je spreman da revolucionalizuje merenje protoka vremena tokom svemirskih misija, uz pomoć tehnologije koja omogućuje jednostranu navigaciju i čini navigaciju sondi za duboki svemir mogućom u gotovo realnom vremenu...

Na trenuntnim misijama, letelice koje odlaze iza Meseca, moraju se oslanjati na dvostruku komunikaciju sa stanicama na Zemlji kako bi održavle svoje satove ažuriranim, što omogućuje da kapsula sama zaključuje svoju lokaciju i svoj dizajnirani put tokom leta. NASA Deep Space Atomic Clock će omogućiti da ove misije postanu daleko autonomnije tako da će ovi istraživači biti u mogućnosti da se kreću kroz svemir u daleko pojednostavljenijem maniru.

Atomski satovi funkcionišu mereći sekunde bazirano na uzbudljivim stanjima atoma, što je jedan od najpreciznijih metoda za merenje vremena koji postoji. Nekoliko letelica trenutno poseduje ovu vrstu satova kako bi kalkulisale komplikovane logistike, uključujući i satelistsko prisustvo u GPS mreži. Za misije u dubokom svemiru, međutim, svemirski brodovi moraju imati mogućnost održavanja posebnog stepena preciznosti tokom dužih vremenskih perioda, što za sada zahteva kontakt sa našom planetom.

Deep Space Atomic Clock sistem predstavlja prvi korak agencije NASA ka takozvanim "samoupravljajućim sondama dubokog svemira", koje će moći da odrede vreme i kao rezultat toga, imaju poptuno autonomnu navigaciju bez kontakta sa zemaljskim centrima. Misije sa atomskim satovima su i dalje u razvoju, ali nova studija navodi da je zabeležen veliki progres, sa novim uspostavljenim rekordom za dugoročnu stabilnost atomskih satova u svemiru, deset puta dužu od one koju poseduju trenutni modeli bazirani na kosmosu.

Pre dve godine, Laboratorija za mlazni pogon, agencije NASA, lansirala je instrument za merenje vremena u orbitu, gde su izvođeni prvi testovi tehnologije koja će se koristiti za ustaljivanje putanja tokom dvanaest meseci. Od lansiranja, atomski sat je pružio performanse kakve su naučnici i očekivali, održavajući stabilnost merenja vremena u obimu koji je prevazišao sve trenutne tehnologije.

"Deep Space Atomic Clock sistem potpuno pogoduje svemirskom okruženju zbog toga što poseduje malu osetljivost na varijacije i radijaciju, tepmperature i magnetna polja", objašnjeno je u studiji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group