Srećno sa tim - kineski naučnici pokušavaju da odgonetnu izvor ljudske pameti

Naučnici su po prvi put upotrebom tehnika genetskog editinga uspeli da kreiraju mozak majmuna bliži čovečijem...

Majmuni rezus makaki, postali su pametniji, dobili su superiorniju memoriju od običnih primeraka, sudeći prema nedavno objavljenom istraživanju, koje je pokrenulo veoma žustru debatu među etičarima, vezanu za pravac u kome se naučnici kreću i koliko bi daleko smeli da odu sa ovim genetskim eksperimentom.

Tim kineskih naučnika editovao je ljudsku vrstu genoma poznatiju kao MCPH1 u makakije. Novi gen učinio je da se mozak majmuna razvija zajedno sa njim u maniru daleko sličinijem ljduskoj evolutivnoj lestvici. Genetski hakovani majmuni dobili su brže reakcije i poboljšanu kratkoročnu memoriju u poređenju sa njihovim netaknutim članovima vrste.

“Upotreba transgenetskih majmuna u istraživanju ljudske geneze vezane za evoluciju moždanog tkiva veoma je rizičan put”, izjavio je genetičar sa Univerziteta Kolorado, Džejms Sikela. “Ovo je klasični slučaj klizavog terena, onakvog na kome se mnogo toga nauči, ali i veoma lako oklizne ukoliko odemo predaleko sa ovakvom vrstom istraživanja.”

Iako menjanje gena radi poboljšavanja memorije u određenim jedinkama makaki majmuna neće osporiti Darvinovu teoriju i ne donosi preterano veliki rizik od “Planet of the Apes” scenarija, ono nas, prema navodima, može naučiti dosta o tome kako su ljudi postali inteligentni i pružiti nam nagoveštaj zbog čega se to dogodilo u našoj evoluciji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group