Kuvanje u loncu zvanom Zemlja - Zašto nas naše sunce sve više prži

Naša planeta se zagreva uznemirujuće brzim tempom, ali sva dešavanja i promene koje smo doživeli prethodnih decenija dovoljne su kako bi postali svesni ovog problema...

Međutim, ono što su naučnici nedavno otkrili, jeste da zemlja zapravo upija daleko više sunčeve radijacije nego što se to do sada smatralo i da je ova stopa zagrevanja veća od proračunate. Štaviše, duplo veća nego što smo mislili.

Količina sunčeve toplote koju planeta apsorbuje i zarobljava emitujući je na svojoj površijni i u okeanima, duplirala se u svega petnaest godina, sudeći prema istraživanju objavljenom tokom utorka u Geophysical Research Letters magazinu.

Ovo povećanje zarobljene energije predstavlja istu količinu kao kada bi se četiri bombe bačene na Hirošimu aktivirale svakog sekunda ili kada bi svaki čovek na planeti koristio po dvadeset različitih, električnih kuvala za vodu sve vreme, otkrio je koautor rada i istraživač NOAA Pacific Marine Environmental Laboratory instititua.

"Magnituda ovog porasta je potpuno bez prsedana", dodao je vodeći autor rada i NASA istraživač, Norman Loeb. "Zemlja se zagreva znatno brže od očekivanog."

Nema potrebe naglašavati koliko je ovo loša vest za sav život na planeti i da ovakav porast zagrevanja može dovesti u pitanje opstanak miliona vrsta koje trenutno izumiru, ili jednostavno brojne dovesti na samu ivicu izumiranja putem klimatske promene.  

Earther publikacija naglašava da sve ovo zvuči kao tip istraživanja na koje se mogu vezati loši glumaci i različiti dunsteri koji negiraju klimatske promene, tvrdeći da se samo stvara sveopšta panika među stanovništvom, ali jedno je sigurno, probleme možda ipak ne moramo istraživati isključivo u industriji fosilnih goriva i dovoljno je samo jednom pogledati u nebo kako bi se našao glavni krivac.

Međutim, jako je važno zapamtiti da se sagorevanjem fosilnih goriva radi svoj posao i efektno upumpava ugljen-dioksid u našu atmosferu stvarajući uslove koji dozvoljavaju planeti da zarobi ovliko velike kočine toplotne energije na prvom mestu. Ukratko, ovaj proces definitivno i dalje ima velikog udela u svemu.

"Ova studija dokazala je da se naša planeta u celini zagreva alarmantnom stopom tokom poslednjih petnaest godina", istakao je Loeb. "Naša očekivanja su da će se ovaj trend nastaviti, ali se iskreno nadamo da će ovo zagrevanje doživeti svoju kulminaciju i polako početi da usporava tokom sledećih nekoliko dekada."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group