Najnasilniji grad na svetu proslavio nedelju dana bez ubistva

Više slika

Više slika

Kolumbijski grad koji je nekada bio poznat kao najnasilnije mesto na planeti nedavno je proslavio neobičan jubilej nakon što je doživeo sedam dana bez ubistva po prvi put u svojoj istorjiji...

Pre tri decenije, ova južnoamerička metropola predstavljala je epicentar trgovine narkoticima u kome su se dešavale likvidacije svih vrsta, masakri i dizanja u vazduh povezana sa ozloglašenim kartelom i njegovim tadašnjim vođom Pablom Eskobarom. Međutim, nakon Pablove srmti 1993. godine, ovaj grad je polako počeo da se oporavlja u ekonomskom smislu, postepeno se oslobađajući svog kriminalnog nasleđa privlačeći ogroman broj turista širom sveta.

U jednom delu svoje istorije, Medeljin je bio na prvom mestu liste metropola sa najvećim brojem ubistava na svetu, uništavajući svaku konkurenciju sa devetnaest nasilnih smrtnih slučajeva dnevno u vrhuncu Eskobarove karijere 1991. godine. Nakon smrti ozloglašenog narko bosa ovaj kolumbijski grad prošao je kroz fazu renesanse i zabeležio pad po broju ubistava od 97%, ponovo se podižući iz pepela kao jedna od najvećih turističkih atrakcija američkog kontinenta.

Izvanderan preokret u ovom gradu dobrim delom pripisuje se nezvaničnom, ali obostrano korisnom razumevanju između narko dilera, paravojnih jedinica i službi bezbednosti koje imaju fleksibilan dogovor u okviru kog im policija omogućuje kontrolu nad ličnim teritorijama za dobrobit zajednice.

Hoakin, kapo i poručnik zadužen za nadzor i kontrolu trgovine drogom na ulicama Komuna 6 zajednice, siromašnog naselja koje je niklo na jednom od planinskih obronaka u severoistočnom Medeljinu, tvrdi da njegova banda, kojoj ne želi da otkrije ime, prati pravila postavljena od strane federacije organizovanog kriminala, poznate kao Oficina De Envigado ili Kancelarija Envigada.

Ovaj čovek tvrdi da Oficina i bande pridružene konglomeratu sarađuju u velikoj meri sa čitavom zajednicom, što označava rad van njenih struktura radi osiguravanja paralelne pravde po pitanju svega u šta službe bezdednosti ne mogu zvanično da se mešaju.

Iako je nelegalno distribuiranje narkotika itekako živo u siromašnijim delovima i distriktima Medeljina, dileri u ovom gradu mogu raditi u relativnom miru zbog nedostatka ometanja od strane rivalskih bandi, ali i članova bezbednosnih snaga Kolumbije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group