Najveći reaktor za nuklearnu fuziju na svetu zvanično otovren u Japanu

Japan je prvog decembra zvanično otvorio JT-60SA, najveći operativni superprovodni Tokamak na svetu do sada...

Tokamak je reaktor nuklearne fuzije oblikovan u obliku krofne i ovaj najnoviji i najveći kreiran je u Japanu, uz pomoć EU, sa namerom da postane preteča Internacionalnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora, koji se trenutno nalazi u izgradnji u Francuskoj, sa očekivanim završetkom radova u roku od nekoliko godina.

Cilj ovog reaktora nuklearne fuzije predstavlja demonstriranje toga da njegov dizajn može proizvesti veću neto količinu energije, odnosno, kako bi on imao smisla, količina utrošene energije mora biti daleko manja od one koju reaktor stvara. Nuklearna fuzija poseduje potencijal oslobađanja velikih količina čiste energije, oslobođene ugljenika. Nakon svega, upravo ovaj proces predstavlja ono što pokreće zvezde, ali za stvaranje ovakvih uslova i obnavljanje procesa koji se dešavaju u srcu ovih nebeskih tela, potrebno je investirati određenu količinu energije, što ujedno generiše ovaj kompleksni kompromis.

Različite postavke tokamaka, nazvane inercijalne zatvorene fuzije, prošle godine su predstavile ukupne dobitke energije, ali oni i dalje nisu bili dovoljni kako bi ove sisteme učinili komercijalno isplativim. Novi japanski tokamak zagreva plazmu u snažnom magnetnom polu do 200 miliona stepeni Celzijusovih, sa strujama koje idu do milion ampera. Radi poređenja, bitno je naglasiti da kola za domaćinstva nose između petnaest i dvadeset ampera.

Istraživači očekuju da će im skaliranje obezbediti izvlačenje sve više i više energije tokom vremena, zbog čega je ITER dizajnirao reaktor kako bi bio veći i dostigao prvi goreću plazmu i zatim punu fuziju do 2035. godine. JT-60SA će informisati naučnike o sledećim koracima u pristupu reaktorima i prema njima on već obećava. Prva plazma je predstavljena je tokom cirkulacije u reaktoru prošlog oktobra, sa dosta nižim strujama koje su prolazile kroz njega.

„Ono što se danas ovde odvija, značiće sutra u okvirima stvaranja fuzije u karbonsko oslobođenim energetskim mešavinama. JT-60SA predstavlja ključ internacionalnog fuzionog mapiranja, zbog toga što pruža unikatnu priliku za učenje, kroz korišćenje ovog unikatnog fuzionog uređaja i deljenje naučnih saznanja sa kompanijom ITER“, izjavio je Mark Lečejs, direktor Fusion for Energy programa.

Fusion for Energy inicijativa odgovorna je za evropski doprinos kompniji ITER, sa trideset i pet zemalja koje predstavljaju njen deo, odnosno čitava EU, uključujući Švajcarsku, Veliku Britaniju, Indiju, Japan, Rusiju, Kinu i SAD. ITER konstruiše istoimeni reaktor na jugu Francuske i za njega se očekuje da će kreirati prvu fuzionu plazmu 2025. godine.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group