Naučnici dokazali postojanje unutrašnjeg jezgra u srcu naše planete

Naučnici su otkrili još jedno jezgro unutar unutrašnjeg jezgra naše planete, što može objasniti zbog čega je naš plavi kamen postao pogodan za život, dok su veličina i priroda potencijalnog petog sloja već predmet debate i brojnih istraživanja...

Međutim, poslednja studija otkriva da se ovo najdublje unutrašnje jezgro Zemlje ipak ne proteže u radijusu od 643,7 kilometara i potpuno se razlikuje od ostatka centralnog dela naše planete. Naučnici su posebno zaintrigirani ovim otkrićem koje može pomoći da se odgonetnu neistražene tajne, istovremeno nudeći nove uvide u istraživanje vanzemaljskog života na drugim svetovima.

Tan Son Pam i Hrvoje Tkalčić, par naučnika Australijskog nacionalnog univerziteta, otkrio je da radi na proučavanju specifičnih zemljotresa čiji se seizmički talasi odbijaju i po nekoliko puta napred/nazad kroz čitavu planetu, do neverovatnih pet puta, da budemo precizniji.

Prema navodima, oni su uspeli da primete pojedine detalje vezane za zemljino jezgro upotrebom novih tehnologija za osmatranje, koji do sada nikada nisu bili viđeni . Kako su naučnici izjavili: „Za naše znanje, odjeci iz više od dva prolaza do sada nisu prijavljeni u seizmološkoj literaturi“. 

Zbog ovoga, tim naučnika je bio u mogućnosti da potvrdi postojanje najdubljeg unutrašnjeg jezgra, koje je opisano kao čvrsta metalna lopta, omogućivši nove procene po pitanju njegove veličine, koja se proteže na 1.287,40 kilometara u obimu, što je dosta više od proračuna koje su nudile prethodne studije.

Proces koji je korišćen kako bi se otkrilo najdublje zemljino jezgro prethodno je predstavljao neopaženu i nekorišćenu klasu seizmoloških posmatranja. Sudeći prema Pamu i Tkalčiću, unutrašnje jezgro zauzima manje od 1% volumena naše planete i predstavlja vremensku kapsulu u istoriji naše planete.

Stoga, istraživanje najdubljeg dela naše planete predstavlja ključnu stavku u budućem rasvetljavanju vremenske kapsule i razumevanju evolucije naše planete. Naučnici su dodali da ovo unutrašnje jezgro može sadržati i dokaze značajnih globalnih događaja iz prošlosti. Takođe se veruje da bi ovo otkriće moglo pomoći naučnicima da rekonstruišu 4,5 milijardi godina evolucije zemljinog jezgra, što igra veoma važnu ulogu u njenom kapacitetu za podržavanje života.

Međutim, ovo nije jedina prednost najnovijeg istraživanja, jer su naučnici takođe istražili i nekoliko interesantnih novih studija vezanih za Zemlju tokom prethodnih nekoliko nedelja zahvaljujući napretku u seizmološkoj nauci. Dodatno, ovaj tim je prošlog meseca otkrio i to da je rotacija unutrašnjeg jezgra naše planete nedavno stala i krenula da se vrti u suprotnom smeru, dok novo istraživanje proučava i anomalije koje se događaju na granici između jezgra i zemljinog plašta iznad njega.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group