Novgorod - Bizarni ratni brod Carske Rusije u obliku frizbija

U dugoj istoriji razvoja i naoružanja i ratne opreme, civilizacija je imala dosta čudnih projekata koji su bili potpuno neobičnog oblika...

Ruski Monitor Novgorod projekat definitivno spada u ovu grupu i smešten je veoma visoko na listi najbizarnijih u ljudskoj istoriji. Poznatiji kao frizbi, Novgorod je predstavljao ogromno i veoma teško plovilo u poređenju sa njegovom veličinom.

Kružni dizajn ovog ratnog broda omogućio je Novgorodu neverovatnu nosivost i mogućnost opremanja većim topovima u poređenju sa svim ostalim brodovima u to vreme, ali je to takođe značilo da je zbog ovog nekoncencionalnog dizajna posedovao daleko više mana. Zbog svega toga, Carska Rusija je odlučila da ovaj čudni brod ostane i brani obale svoje zemlje umesto da isplovljava daleko u duboka mora.

Novgorod je kreiran davnih 1870-ih godina i bio je poznat kao eksperimentalno plovilo, jer je dizajnirano sa znanjem da široki obim poseduje veću plovnu moć u poređenju sa oštro oblikovanim. Ovo je vodilo do kreiranja ratnog broda kružnog trupa, čiji su projekat odmah izveli vešti ruski brodograditelji.

Rezultat je predstavljao ratni brod savršenog kružnog oblika, sa obimom od 30,7 metara i krmom istih mera. Brod je bio težak 2.755,7 tona, ali je uprkos ovoj kilaži uspevao da održi gaz na svega četiri metra. Kada uporedimo ovaj čudni ratni brod sa Independence-class korvetom američke vojske, koji meri 127,4 metra i teži 3.100 tona, Novgorod sa 30,7 metara ne zaostaje previše u istiskivanju vode.

Ruski ratni brod bio je veoma dobro naoružan za svoje vreme i nosio je dva 28 milimetara velika topa punjena kroz cev, što je veliko poboljšanje posebno kada se uporedi sa ruskim monitorima koji su nosili samo par malih topova kalibra 22,8 milimetara. Na nesreću, kružni trup nije bio uspešan kao što su njegovi tvorci smatrali da će biti. Neobični oblik ovog broda bio je veoma neefikasan na otvorenom moru i rezultirao je maksimalnom brzinom od svega 6,5 čvorova.

Težina je takođe uticala i na okretanje ove ratne tvrđave, što ju je učinilo kranje neaktivnom prilikom gađanja meta u pokretu. Na kraju, Novgorod i njegov nasledik, Vitseadmiral Popov, povučeni su u priobalno odbrambene dužnosti, štiteći 38.624 kilometra ruske obale od neprijateljskih napada, nakon čega su povučeni iz upotrebe početkom dvadesetog veka.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group