Profesor koji će sto dana živeti pod vodom kako bi proučio njen uticaj na ljudsko telo

Jedan ludi naučnik odlučio je da živi pod vodom tokom tri meseca kako bi video kakav će to uticaj imati na njegovo telo...

Profesor sa Univerziteta Južna Florida krenuo je sa bizarnim eksperimentom početkom ovog meseca, obavezavši se da provede sto dana ispod vode u okviru njegove pionirske biološke studije. Džo Dituri, takođe poznat kao 'Dr DeepSea', za životni cilj postavio je kreiranje svog podvodnog habitata u kome će živeti do leta.

U zvaničnom izveštaju za medije, Univerzitet Južne Floride potvrdio je da će Dituri, koji u ovoj ustanovi radi na doktoratu iz biomedcinskog inženjeringa, sprovodi eksperiment u potrazi za novim načinima kako bi se oživela i očuvala morska okruženja.  

Pored ovoga, istraživač takođe traga i za test medicinskom tehnologijom koja može sprečiti brojne bolesti kod ljudi. Kako se u zvaničnom novinskom saopštenju navodi: „Međutim, tu postoji jedna caka – on će sve izvoditi na dubini od deset metara i pokušaće da izdrži čitavih sto dana."

Prvog marta, penzionisani komandant Američke mornarice koji je postao profesor, otplivao je u svoj novi habitat od 9.2 m2, smešten u Ki Largou, u Meksičkom zalivu. Profesor će živeti u izolaciji tokom čitavog perioda njegove misije, koja je dobila zvanični naziv Neptune 100.

Kako zvanično saopštenje dodaje: „Deo ovog rada će omogućiti psiholozima i psihijatrima praćenje efekata koji se javljaju u okruženju sličnom produženom putovanju kroz svemir. Ovo je izolovano i ekstremno ograničeno okruženje. Kao ljudska bića, mi zaista moramo otkriti na koji način možemo živeti u ovakvim sistemima ukoliko želimo da proširimo naše stanište u univerzumu, ako krenemo da delujemo interplanetarno i ako želimo da pronađemo sve lekove koje je potrebno naći“.

Ukoliko Dituri uspe da kompletira svoj Neptune 100 eksperiment, onda će ujedno oboriti rekord najdužeg vremena provedenog u životu pod vodom i u ambijentalnom okruženju koje poseduje 1,6 puta veći pritisak od onog koji osećamo na tlu.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group