Titan i Enkelad možda nisu jedini Saturnovi meseci koji poseduju okeane

Mimas, mesec prstenaste planete u obliku Zvezde smrti, najverovatnije krije unutrašnje okeane ispod svojih slojeva leda i kamena.

Potencijalno otkriće došlo je nakon što su naučnici pokušali da dokažu potpuno suprotno, odnosno to da je Mimas samo inertni smrznuti kamen. Mimas se svrstava među velike satelite Saturna koji su najbliži površini ove planete, dok je ujedno najmanji predmet u našem solarnom sistemu koji poseduje sferični oblik. Tokom poslednje NASA Kasini misije, letelica je prišla dovoljno blizu kako bi mogla da prouči ovaj mali svet i izmeri njegovu libraciju, kolebanje u mesečevoj rotaciji tokom njegove orbite.

Ova merenja prvi put su izvedena tokom 2014. godine i dovela su do spekulacija o mogućem postojanju okeana ispod mesečeve površine, ali je nedostatak pukotina u površini, kao onih koje možemo videti na Enkeladu, ili Jupiterovom mesecu Europa, naterao astronome da potpuno odbace tu ideju. Nedugo zatim, sugerisane su i drugačije ideje, ali je nedavno, rad objavljen u Icarus publikaciji predstavio model u kome Mimas poseduje oboje – neprekinutu debelu površinu bez pukotina i duboko skriveni okean.

Model se bazira na činjenici da plimski procesi održavaju ovaj mesec zagrejanim iznutra, ali kako bi ovo bilo moguće moraju se uzeti u ozbir dve činjenice: plimsko zagrevanje mora biti dovoljno kako bi održavalo okean u tečnom stanju, ali istovremeno dovoljno malo kako bi površinu meseca ostavilo bez pukotina. Kada su naučni timovi uneli cifre predviđene za svet nalik Mimasu, oni su otkrili da je veoma moguće da njegova debela opna, veličine od 24 do 31 kilometara, postoji iznad tečnog okeana.

Veoma važan rezultat ovog modela jeste to što je toplota sa površine ovog meseca uspešno povezana sa debljinom ledene opne. Merenja kao što je ovo mogu biti izvedena od strane letelice koja bi primarno bila poslata radi proučavanja ledenog meseca.

Kada Džuno bude prolazio pokraj Evrope sledećeg septembra, ili kada sledeća misija ka ovom mesecu i Ganimedu bude lansirana tokom sledeće decenije, oni će svakako biti u mogućnosti da izvrše i potvrde ova merenja. Ovakve misije mogu omogućiti daleko indirektnije dokaze o postojanju okeana na Mimasu, ali svakako neće biti potvrđeni, niti opovrgnuti potpuno dok se ne vratimo tamo.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group