Vrhunski prevarant ili običan šarlatan - ko je čovek koji je lažirao čak i svoje prevare

Ime Frenka Vilijama Abagnejla svakom filmofilu definitivno je poznato po hitu Uhvati me ako možeš iz 2002. godine, kada ga je na velikom platnu ovekovečio Leonardo Dikaprio...

Ovaj naslov je navodno baziran na istinitoj priči o istoimenom prevarantu koji je, prema njegovim bestseler memoarima, tvrdio kako je bio pilot, lekar, advokat i profesor, keširajući istovremeno lažne čekove u vrednosti od 2,5 miliona dolara.

Ono što je film učinilo toliko popularnim jeste sama činjenica da je zasnovan na istinitoj priči, jer je ovaj čovek zaista uspeo da zavara sve na koje je u životu naišao i baveći se prevarama izvukao više miliona dolara u svoju korist, ali je ipak na kraju vratio svoj dug društvu i postao FBI savetnik putem svoje kompanije Abagnale and Associates. Ili smo mi makar tako smatrali, jer novi izveštaji medija prenose da je Abagnejl zapravo ’lagao’ o svom životu provedenom u laži.

Ovaj čovek je uvek bio prvi kada je trebalo ispričati njegovu životnu priču i prevare kojima se bavio, bilo da govori na javnim tribinama, u raznim emisijama ili u svojim bestseler memoarima. U svojoj knjizi, on tvrdi da je između šesnaeste i dvadeset i prve godine stigao da bude pilot kompanije Pan American, predstavljao se kao doktor u jednoj bolnici u Marijeti, radio kao advokat u kancelariji državnog tužioca u Luizijani i kao profesor sociologije na Brigam Jang univerzitetu u Juti.

Većina nas je verovala da je to istina, ali nakon što je jedan od Abagnejlovih govora o potpunoj promeni njegovog života iz 1981. godine izašao, američki autor i ’teoretičar zavere’ Džim Kit više nije verovao ni jednoj njegovoj reči. Stoga, on je odlučio da malo dublje zađe u tematiku. Kit je razgovarao sa Ebi Elin, koja je 2019. godine napisala knjigu Duped, koja govori o patološkim i serijskim lažovima. Kit je rekao Elin da ne može da zaboravi činjenicu da je Abagnejl u suštini ’lagao o svojim lažima’.

Kako je ćerka ovog pisca i razbijača mitova izjavila: „Kao pas sa koskom, moj otac je odlučio da pokaže svetu da je ovaj čovek prevarant u svakom kontekstu“. Kit je stupio u saradnju sa profesorom kriminalnog prava i bivšim čelnikom granične policije, Vilijamom Tonijem. Ovaj tandem je prikupio obilje dokumentacije, što sudske, što one koja stiže iz privatnih/polu javnih i javnih izvora u vidu pisama i podataka raznih ustanova - avio kompanija, univerziteta, vlade SAD i novinskih isečaka.

Kako su oni saznali tokom istraživanja, veoma malo onoga što Abagnejl tvrdi je zapravo istina. Sudeći prema 87 strana dokaznog materijala, Frenk Abagnejl mlađi jeste falsifikovao čekove, uspešno se pretvarao da je pilot i jeste pobegao iz zatvora, ali sa druge strane, brojne druge njegove tvrdnje nisu tačne, bilo da su pogrešno protumačene, namerno uveličane ili u potpunosti izmišljene, naveo je Kit.  

On je takođe zaključio da se navodno Abagnejlovo predstavljanje u ulogama univerzitetskog profesora, advokata državnog tužioca i člana Pravosudnog komiteta u senatu SAD nikada nije dogodilo. Ne samo to, već ovaj čovek prema svemu sudeći nikada nije mogao da izvede sve ove prevare između šesnaeste i dvadeset i prve, jer je veći deo svog vremena tokom tih godina proveo iza rešetaka.

Ukoliko je ovo slučaj, onda nema nikakve šanse da je bio u mogućnosti da na prevaru izvuče 2,5 miliona dolara putem falsifikovanja čekova. Naravno, Kit i Toni nisu bili jedini koji su se bavili istinama i lažima ovog čoveka, a kao što je Alan Logan u svojoj knjizi ’Najveća prevara na planeti’ napisao: „Tih godina, vreme tokom kog Abangejl nije bio u nekoj vrsti zatvora ili pritvora svodi se na svega 14 meseci. Kada bi tvrdnja da je unovčio 17.000 čekova u tom periodu bila istinita, to znači da bi dnevno trebalo da mu prolazi čak četrdeset čekova“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group