Amazon Džefa Bezosa uspeo da izbegne EU kaznu tešku više milijardi dolara

Amazon, najveća kompanija za prodaju putem mreže, uspela je da postigne sporazum sa Evropskom Unijom u dva spora vođena zbog bojazni o curenju poverljivih podataka prodavaca, izbegavajući kaznu tešku oko 10% njene globalne zarade...

Amazon je optužen za zloupotrebu svoje veličine, uticaja i podataka kako bi gurao svoje proizvode i dobio nepravednu prednost nad svojim prodavcima koji koriste platformu brenda. Kompanija se obavezala da neće koristiti podatke svojih prodavaca radi svojih rivalnih prodajnih operacija ili prodaje proizvoda privatne robne marke. Druga pritužba odnosila se na jednakost prodavaca prilikom rangiranja njihovih ponuda u kutijama porudžbina na kompanijskom sajtu, preko koje se vrši najveći deo njenih prodaja.

Amazon je obećao da više neće uzimati podatke zatvorene za javnost od svojih prodavaca na svojoj platformi, kako bi ih koristio za svoje lične privatne poslove. Pored toga, ovaj gigant onlajn prodaje od sada će imati nediskriminatorne uslove za prodavce na tržištu na svojim Prime servisima i pored toga, garantovaće Prime prodavcima slobodu da izaberu bilo koje transprotne kompanije za poslove logistike, umesto da ih primorava da koriste usluge lične logistike kompanije Amazon.

Kompanija Džefa Bezosa će takođe preuzeti korake u vezi sa antikonkurentskim ponašanjem u njenim Buy Box, odnosno Buy Now ili Add to Cart sekcijama prodajnog sajta. Kompanija se obavezala da će tretirati sve prodavce, uključujući i svoje brendove, potpuno podjednako kada je reč o rangirnim ponudama. Ono što je još važnije, Amazon će pružiti evropskim kupcima drugu Buy Box ponudu ukoliko se nađe drugi proizvod od različitog prodavca, što se značajno razlikuje od sistema ’prvi po ceni ili isporuci’.

Sudeći prema Evropskoj komisiji, ova poboljšanja doneće boljitak kupcima sa starog kontinenta, ali i prodavcima koji koriste sajt. Ukoliko Amazon prekrši ove uslove, predsedavajući komisijom tvrdi da kompanija i dalje podleže kazni u visini od 10% ukupne godišnje zarade.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group