Apple odlazi na sud zbog sabotiranja svojih starijih modela

Kompanija Apple ponovo se našla u samom centru multimilionske tužbe...

Američka multinacionalna tehnološka kompanija tužena je od strane Džastina Gutmana, jednog od najvećih boraca za prava potrošača na svetu.

Gutman je potvrdio ono što smo svi znali odavno, ne samo po pitanju Apple uređaja, već i brojnih drugih, a to je da ovaj brend izbacuje softverska ažuriranja koja služe za usporavanje pojedinih korisničkih uređaja, istovremeno ih lažno reklamirajući kao nešto što će popraviti njihove performanse. Milioni vlasnici iPhone modela će dobiti nadoknadu ukoliko ovaj tehnološki gigant izgubi parnicu.

Januara 2017. godine, Apple je predstavio softversko ažuriranje koje je dovelo do toga da performanse starijih iPhone modela postanu gore. Deo ovog ažuriranja koji je izazvao probleme bio je nedokumentovan sistem za menadžment baterije.

Iako je ovo sprečilo da se stariji iPhone modeli gase kompletno bez ikakvog upozorenja, on je učinio njihove performanse daleko sporijim. Gutman navodi da korisnici nisu bili upozoreni na ovo i da upravo zbog toga bi odlaganje ovakvog ažuriranja produžilo živote njihovih telefona.

On je takođe istakao da ljudima niko nije pružio opciju da onemoguće ovo ponašanje, tako da su svi, oni sa problemima ove vrste, pa i oni bez njih, doživeli istu sudbinu. Gutman je na kraju podneo pismenu tužbu Apelacionom sudu za konkurenciju. On u svom zvaničnom slučaju tvrdi da su modeli SE, iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus i iPhone X bili obogaljeni ovom novom funkcijom.

Borac za prava potrošača takođe tvrdi da je Apple imao puno znanje o svemu što se može dogoditi i da će neki stariji iPhone modeli biti kompromitovani negativnim uticajem na performanse putem ovog ažuriranja, ali su čelnici kompanije ipak odlučili da ga nametnu kupcima u svakom slučaju.

On takođe sugeriše i da bi trebalo da se odradi časna i pravna stvar prema ovim kupcima i ponudi adekvatan zamenski softver za baterije, povlačenje trenutnog ili kompenzacija. Gutman tvrdi da je kompanija znala da baterije i telefoni neće moći da idu u korak sa novim softverom i da će izgubiti svoje performanse, doslovno ih gušeći. On optužuje Apple zbog namernog varanja korisnika i skrivanja činjenica vezanih za to da njihov novi alat unutar softverskog ažuriranja zapravo usporava njihove telefone za 58%.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group