Kamaz zbog nedostatka radnika u Rusiji primoran da zaposli zatvorenike

I dok se brojne kompanije bore sa nedostatkom radnika, ruski proizvođač Kamaz deluje kao da je pronašao neočekivano rešenje za ovaj problem...

Sudeći prema Rojtersu, izvršni direktor navećeg proizvođača kamiona u Rusiji razmatra zapošljavanje robijaša u svojim pogonima. Za sada nije donesena konačna odluka, ali Sergej Kogogin je izjavio novinarima da njegova kompanija procenjuje mogućnosti primene programa koji je razvila Federalna kazneno-poravna služba.

Ovo je veoma neobičan potez u automobilskoj industriji, ali kako izvori navode, kompanija se suočava sa surovim nedostatkom od 4.000 zaposlenih u svom proizvodnom kompleksu smeštenom u Neberežnije Čelni. Kamaz je već doveo migrante iz Uzbekistana, ali je ovoj kompaniji potrebno još više ljudi, tako da bi robijaši mogli dobiti zadatak da grade vozila u skorijoj budućnosti.

Rojters navodi da je nedostatak radne snage u Rusiji nastsao delimično zbog restrikcija povezanih sa pandemijom. One su prema izvorima izazvale brojne migracije koje su opustošile zemlju, dovodeći do manjka radnika. Kao rezultat toga, Federalna kazneno-popravna služba predstavila je projekat upotrebe zatvorenika za popunjavanje upražnjenih radnih mesta.

Za sada ostaje nejasno da li će Kamaz realizovati ovu ideju, ali radna snaga u zatočeništvu širom Rusije uopšte nije gamurozna i predstavlja nešto što bi Daimler, koji poseduje 15% učešća u kompaniji, verovatno želeo da zaobiđe. Naravno, ne postoje druge, lakše alternative, tako da bi robijaši zapravo mogli predstavljati najbolji mogući izvor radne snage u ovim teškim vremenima za Kamaz.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group