Kompanija Meta ponovo pred sudom zbog kršenja privatnosti maloletnika

Mark Zakerberg i njegova kompanija Meta, nalaze se pred sudom u parnici teškoj 405 miliona evra, pokrenutoj od strane Irske komisije za zaštitu podataka zbog njenih podešavanja privatnosti za maloletnike na Instagram platformi...

Politika ove društvene mreže poseduje stavku koja je u direktnom sukobu sa Evropskim generalnim regulatornim normama za zaštitu podataka i rezultira drugom najvećom kaznom koja je ikada došla iz ove evropske organizacije. Ovo je takođe, najveća kazna sa kojom se kompanija Meta suočava od strane regulatornog tela, potpuno zasenjujući prethodne kazne koje je već morala da plati.

Obrazlažući specifikacije, prvi čovek za odnose sa javnošću irske organizacije, objasnio je da se kršenje zakonika zasniva na podešavanjima privatnosti namanjenim isključivo deci i tinejdžerima. Sudeći prema istrazi ove ustanove, korisničke mejl adrese i telefonski brojevi su javno izloženi i Instagram politika sve nove naloge automatski pravi javnim, uključujući i one koje kreiraju maloletnici.

Kao odgovor na ovu optužbu, kompanija Meta iznela je sledeću izjavu: „Ovaj upit se fokusirao na staro podešavanje koje je ažurirano pre više od godinu dana, a mi smo od tada izbacili brojne nove karakteristike koje pomažu tinejdžerima da svoje informacije ostave privatnim i da budu bezbedni. Svako ispod osamnaest godina može svoj nalog postaviti da bude privatan prilikom pristupanja Instagram platformi, tako da samo ljudi koje oni poznaju mogu videti njihove postove i odrasli ne mogu slati poruke tinejdžerima koji ih ne prate. Sarađujemo u potpunosti sa ljudima iz DPC organizacije tokom njihove istrage i pažljivo razmatramo njihovu poslednju odluku“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group