Kompanija obećava baterije koje traju 20 godina i za punjenje zahtevaju tri minuta

Ukoliko smatrate da su baterije vaših telefona čisto s?#!e, onda ste definitivno u pravu, što dokazuje i baterija koju je kreirala kompanija Adden Energy...

Kada se pojavila vest o japanskim naučnicima koji su kreirali bateriju koja može trajati večno, ona je nestala sa planete i izbrisana je iz misli ljudi istom brzinom kojom je i stigla. Sada, brend osnovan prošle godine od strane Harvardskih istraživača Hina Lija, Vilijama Fichuga, Luhana Jea i Freda Hua obećava veliku promenu u ovom segmentu industrije.

Novoosnovani brend je uspeo da prikupi impresivnih 5,15 miliona dolara sredstava kako bi pokrenuo razvoj baterija za električna vozila. Laboratorijski prototip nove baterije, veličine novčića, poseduje mogućnost punjenja u roku od tri minuta, sa više od 10.000 ciklusa u svom životnom veku. Inovativna baterija kreirana je od čvrstih materijala, što u potpunosti uklanja bezbednosne zabrinutosti vezane za litijumske modele i može održavati visoke performanse tokom dužeg vremenskog perioda.

Upotrebom osiguranih sredstava, ova kompanija sada traga za pravim načinima za rast i razvijanje u sledećih nekoliko godina kreiranjem baterije veličine dlana i na kraju modela za automobile u punoj veličini. Jedan od osnivača brenda, doktor Li, izjavio je vezano za revolucionarni proizvod svog tima: „Ukoliko želite da elektrifikujete vozila, čvrste (solid-state) baterije predstavljaju pravi način“.

Li je takođe podvukao i pravac u kome se ova kompanija kreće: „Mi se spremamo za komercijalizaciju ove tehnologije zbog toga što je vidimo kao unikatnu u poređenju sa ostalim čvrstim baterijama. U laboratoriji smo dostigli od pet do deset hiljada ciklusa punjenja u životnom veku baterija, što je u poređenju sa dve i tri hiljade ciklusa koji su danas najbolji u klasi prava revolucija i jednostavno ne vidimo ni jedno fundamentalno ograničenje koje može stati na put skaliranju naše baterijske tehnologije. Ovo itekako može predstavljati promenu u igri“.

Ukoliko ovaj projekat bude uspešan, njegove baterije mogu redukovati štetne emisije iz atmosfere i kako je Fichug objasnio, one takođe mogu obezbediti kompletnu elektrifikaciju flotama vozila i stići kao najrealniji korak potreban u borbi protiv klimatskih promena.

„Međutim, široka i ubrzana primena električnih vozila zahteva baterije koje mogu izaći u susret različitim potrebama potrošača“, naglasio je dr Fichug. „Na primer, 37% Amerikanaca ne poseduje garaže u svojim domovima, tako da za njih punjenje tokom noći nije moguće. Stoga, Adden Energy dolazi sa rešenjem i kako bi se ovaj segment industrije elektrifikovao, električna vozila moraju biti punjena u roku koji se može uporediti sa onim koja poseduju motore unutrašnjeg sagorevanja, u suštini u okviru vremena koje je njima danas potrebno na benzinskoj pumpi“.

Ako imamo u vidu da baterije ovog brenda obećavaju dvadeset godina radnog veka, sa vremenom punjenja od tri minuta, prethodno pomenuto će upravo i biti slučaj.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group