Osnivač kompanije Tesla planira stvaranje najbržeg transportnog sistema na svetu

Više slika

Više slika

Hiperlup sistem Elona Maska uskoro bi mogao postati najbrži metod putovanja na svetu...

Budućnost javnog transporta i svet putovanja mogao bi se završiti na hiperlup sistemima, koji u suštini predstavljaju ogromne cevi opremljene magnetima za levitaciju kapsula punih ljudi pri velikim brzinama. Hiperlup sistemi koriste tehnologiju sličnu maglevu, odnosno magnetno levitirajućim vozu koji dostiže neverovatne brzine, ali bi oni trebalo u potpunosti da zasene ova ubrzanja i postanu najbrži vid tranprota na svetu.

Jednu od glavnih ideja u ovom polju predstavio je upravo Mask, koji je prvi objavio svoje planove za stvaranje ove tehnologije i njeno pretvaranje u realnost još 2013. godine. Jedan od razloga zbog kojih će hiperlup transport postati najbrži na svetu, jeste to što u njemu nije uključen bilo kakav otpor.

Dok avioni, vozovi i automobili moraju da se probijaju kroz vazduh, hiperlup cevi mogu gotovo sav vazduh izbaciti napolje, održavajući ga samo u putničkim kabinama, kako bi se dostigla još veća ubrzanja. Međutim, vlasnik kompanije Tesla nije jedina osoba koja radi na hiperlup tehnologiji, sa kompanijom Virgin koja takođe testira svoju ličnu verziju ovog transportnog sistema.

Ova kompanija uspela je da testira svoj prototip sa dva putnika u kabini pri brzini od 160 km/h, dok će finalne verzije funkcionalnih putničkih kabina, dovoljnih za dvadeset ljudi, biti spremne do kraja ove decenije.

U teoriji, hiperlup tehnologija bi mogla dostići i 1.223 km/h i stići blizu probijanja zvučnog zida, ali je trenutno najveći problem sa ovim ubrzanjem to što tuneli po kojima putnički segmenti lete nisu dovoljno dugački.

Potrebno je kreirati veoma dugačke tunele kako bi se razvila ova ogromna brzina, a da se ne govori o potrebnom prostoru za usporavanje do samog zaustavljanja. Svako ko bi pokušao da preveze nekoga u ovim kabinama pri tim brzinama bez dovoljne dužine cevi, jednostavno bi ispalio ljude iz ogromnog topa pri supersoničnim brzinama.

Testirane brzine kompanije Virgin dostigle su 386 km/h, dok Mask dozvoljava ljudima da voze Tesla modele njegovim tunelom u okviru testiranja automatizovanih vožnji pri visokim brzinama.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group