Prvi čovek u istoriji koji je izgubio dvesta miliona dolara

Elon Mask je oborio još jedan rekord postavši prva osoba koja je izgubila 200 milijardi dolara od svoje neto vrednosti.

Milijarder, osnivač Tesle, bio je tek druga osoba na svetu koja je 2021. stekla lično bogatstvo preko 200 milijardi dolara, posle Džefa Bezosa.

Maskova neto vrednost dostigla je vrhunac od 340 milijardi dolara u novembru 2021. godine, ali prošla godina nije bila dobra prema njegovom zvezdanom bankovnom bilansu, nakon što je njegovo bogatstvo palo na mizernih 137 milijardi dolara. Prema Blumbergu, Mask je jedina osoba do sada koja je uspela da skine 200 milijardi dolara sa svog neto vrednosti, nakon teške godine za Teslu.

Vrednost deonica kompanije za električne automobile takođe je pala za 65% u prošloj godini, što je čini najgorom godinom kompanije do sada. Prema izveštajima Njujork posta, pad je uključivao pad od 11% samo u utorak nakon što je porast slučajeva Covida primorao Teslu da privremeno obustavi proizvodnju u Šangaju.

U dopisu koji je dobio CNBC, Mask je navodno rekao svom osoblju: "Nemojte da vas previše uznemiruje ludilo na berzi. Dok demonstriramo kontinuirane odlične performanse, tržište će to prepoznati."

Mask je takođe nedavno izgubio još jednu titulu, nakon što ga je kao najbogatiju osobu na svetu zamenio Bernard Arno, koji je suosnivač, predsednik i glavni izvršni direktor LVMH Moet Hennessy – Louis Vuitton SE, najveće svetske kompanije za luksuznu robu.

Njegovi nedavni gubici dolaze nakon što je uspeh Tesle skočio tokom pandemije, pri čemu je marka električnih automobila do oktobra 2021. procenjena na preko 1 milijarde dolara, prema Blumbergu, uprkos tome što poseduje samo mali deo tržišta električnih vozila.

Mask je takođe slavno kupio Twiter za 44 milijarde dolara ove godine - sa preuzimanjem koje je ponovo imalo pomešane rezultate kod korisnika. Osim što je kontroverzno vraćao ljude kojima je ranije bio zabranjen pristup sajtu – uključujući bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa – i odbacio pravilnik za plave „proverene“ kvačice, njegovo vreme na čelu Twittera donelo mu je samo loše naslove u medijima.

Ubrzo nakon preuzimanja kompanije, Mask je otpustio više rukovodioce, kao i polovinu radne snage, pre nego što je uveo šemu koja omogućava korisnicima da plaćaju 8 dolara mesečno da bi dobili željeni plavi ček na svom profilu, tvrdeći da je na taj način želeo da zaustavi spam i bot naloge.

Šta će se ove godine dešavati sa sagom o Elonu Masku, ostaje da vidimo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group