Leica fotoaparat iz dvadesetih godina oborio svetski rekord na aukciji

Retro Leica fotoaparat sa početka devetstotih godina prošlog veka upravo je postao najskuplji model ikada prodat na aukciji...

Vek star antikvitet, koji je predstavljao deo poznate O-Serije, otišao je novom vlasniku za neverovatnih 14,4 miliona evra nakon Leitz Photographica aukcije. Ova neverovatna cifra, koja je gotovo pet puta veća od prvobitno procenjene, omogućila je ovom fotoaparatu serijskog broja 105 da obori svetski rekord i daleko premaši cifru drugog modela iste serije, serijskog broja 122, koji je prodat za gotovo tri miliona evra pre četiri godine.

Ovaj posebni primerak samo je jedan od 23 prototipa Ernsta Leitza Veclara, koji je osnovao kompaniju koja će kasnije postati Leica, predstavljenih u okviru test modela na tržištu 1923. godine. Trideset i pet milimetara veliki fotoaparat ući će u serijsku proizvodnju kao Leica A dve godine nakon toga. Iako je model doneo pomešane reakcije u startu, on je ubrzo postao novi standard za sve profesionalne fotografe, zauvek promenivši industriju.

Pored svog istorijskog uticaja, ovaj model star devedeset i devet godina posebno je redak, takođe. Zapravo, aukcijska kuća procenje da je on samo jedan od svega nekoliko desetina iz O-Serije koji i danas postoje. Povrh toga, ovo je bio lični aparat samog izumitelja tridesetpetomilimetarske Leica serije, Oskara Barnaka.

Nemački fotograf ga je navodno koristio sve do tidesete godine, kada ga je dao svom sinu Konradu i umesto njega počeo da koristi Leica I Model C, sa promenjivom optikom. Ova neverovatna sprava ostala je u Barnakovoj porodici sve do šezdesetih godina, kada je prodata jednom pasioniranom kolekcionaru iz SAD.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group