Posetite Kavalu - Predivno grčko ostrvo koje pruža letovanje iz snova

Više slika

Više slika

Nakon proteklih godinu dana, tokom kojih su nam putovanja bila uskraćena, čak i u našoj zemlji, sa nestrpljenjem dočekujemo ovo leto, koje nam ponovo otvara vrata za čitav svet...

Jedna od destinacija kojih smo ostali željni svakako je Grčka, zemlja koja nam se nalazi praktično u komšiluju, a koja svojom lepotom može parirati udaljenim i egzotičnim lokalitetima Azije i Afrike. Ispunjena prirodnim lepotama, bogata istorijom i neverovatnim, donekle nedokučivim šarmom, Grčka nas ovog leta dočekuje širom raširenih ruku, želeći da nam pomogne da nadoknadimo propušteno. Jedna od grčkih destinacija koju bi svakako trebalo da posetite jeste Kavala.

Okarakterisana kao neočekivana mešavina istorije i kulture, arhitektonskih znamenitosti i cvetnih polja, organizovanih plaža i prirodnih blaga, Kavala vam može ponuditi lepotu gde god da pogledate - u svojim građevinama, spomenicima, radnjama, restoranima, arheološkim nalazištima i plažama, samo morate znati šta tačno tražite. Ušuškana u severoistočnom delu Grčke, ona je priobalni grad koji u sebi sa lakoćom spaja Istok i Zapad, a svoje posetioce nagrađuje zaista neobičnim poslasticama, otkrivajući sasvim drugačije lice Grčke.

Kada se radi o putovanju kroz vreme, Stari grad Kavale i majstor te umetnosti. Distrikt Panagia u sebi skriva preko 2.500 godina istorije, protkanih nonšalantnim šarmom. Sa arhitekturom koja u sebi stapa kulturu i šarenolike vile sa drvenim balkonima i dvorišta akcentovana cvećem, svaki korak kaldrmisanim ulicama otkriva vam dodatnu dozu magije. Predlažemo vam da se popnete do tvrđave na vrhu brda, kojom su nekada vladali Lombardi, Vizajntijci i Otomani, kako biste uživali u neverovatnom pogledu na severni Egej. Ispod vas nalazi se Imaret koji je s pravom poneo status ikone - izgrađen početkom devetnaestog veka od strane Mehmeta Alija, osnivača poslednje dinastije Egipta, kao poklon njegovom rodom mestu, Imaret je osvežen i pretvoren u hotel, gde možete uživati u fenomenalnom ručku ili osvežavajućem piću u večernjim časovima.

Ipak, ništa manje posebna nisu ni prazna ili renovirana skladišta duvana - Kavala je početkom dvadesetog veka bila jedan od većih duvanskih izvoznika za čitav svet. Isto se može reći i za Kamares, 270 metara dugački akvadukt koji je nekada bio žila kucavica ovog rada, a nijedna šetnja ne bi bila kompletna bez šetnje do šarmantnog starog svetionika. Ima li boljeg načina za završetak jednog dana od uživanja u panoramskom pogledu na more, i tokom vedrih dana - ostrvo Tasos?

Nakon sve te šetnje, zaslužili ste dan odmora na plaži. Duž čitave obale Kavale pronaći ćete izobilje mesta za uživanje u sunčevim zracima, ali predlažemo vam da svoju avanturu započnete na Nea Peramos, gde se nalazi sjajna kolekcija taverni, kafea, hotela i peščanih plaža. Nekoliko kilometara dalje nalazi se Ammolofi plaža koja privlači ljubitelje sunčanja sa svih strana - a nudi im tri kilometra prefinjenog peska i kristalno čiste vode, akcentovane barovima na plaži i hladovinom. Štaviše, Ammolofi se može opisati kao tri prirodna zaliva, tako da možete vrlo lako pronaći savršeni kutak za sebe. Na suprotnom kraju nalazi se Ammoglossa Keramotis, odakle preko dana odlaze brodovi prema Tasosu, a plaža okarakterisana borovima i peskom stapa se sa Egejskim morem.

Sa svojom multikulturalnom istorijom, Kavala nam može ponuditi mnogo toga i kada se radi o gastronomiji, jer se tu spajaju istok i zapad, slatko i slano, začinjeno i aromatično. Sve što vam može pasti na pamet, ovde ćete pronaći, bilo da se raspoloženi za tradicionalnu ili modernu gozbu. Region je opšte poznat po proizvođačima na malo i izuzetnom kvalitetu, bilo da se radi o medu, raznim sirevima, kiviju ili špargli. Okolne planine su dobavljači ribe i mesa, dok u Kavali posluju 23 vinarije, koje proizvode 99 tipova vina. Sigurni smo da nećete moći da odete, a da ne probate barem jednu čašu domaćeg uzoa ili tsipura.

Ukoliko želite da zaronite duboko u prošlost i istražujete svet koji je postojao davno pre nas, predlažemo vam da posetite Filipi - u pitanju je naseobina ostrvljana Tasosa, utvrđeni grad koji je osnovao jedan od najmoćnijih kraljeva Makedonije, gde se odigrala ključna rimska bitka i lokacija koja je od izuzetnog značaja za rano Hrišćanstvo. Sada pod zaštitom Uneska, Filipi vam nudi arheološko nalazište, muzej i teatar pri čemu su svi nazvani po kralju Filipu Makedonskom. Apostol Pavle je baš ovde osnovao prvu hrišćansku crkvu na teritoriji Evrope 50.godine.

Na kraju, nismo mogli a da ne pomenemo reku Nestos, koja se nakon dužine od 230 kilometara ovde završava, mada ne pre meandriranja kroz deltu močvara, unutrašnjih jezera, laguna, peščanih dina i ušća. Zaštićena Natura 2000 i Rmasar konvencijama, Nestos reka je okarakterisana interesantnom florom i faunom - ovde možete videti 300 vrsti ptica, 11 amfibijskih, 21 reptila i većinu reptila i biljaka. Nema potrebe da naglašavamo, ako planirate da se spuštate niz reku Nestos, obavezno ponesite dvogled. Nećete biti razočarani.

Nakon godinu dana provedenih unutar naša četiri zida, jedna ovakva grčka avantura može biti baš ono što nam je bilo potrebno.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group