Vejping šteti vašim testisima, kaže nauka

Poslednjih godina, vejping je postao popularan trend, posebno među mladima.

Međutim, nedavne studije su počele da otkrivaju potencijalne zdravstvene rizike povezane sa ovom praksom. Tačnije, nova studija sprovedena u Turskoj izazvala je kontroverzu sugerišući da vejping ima negativan uticaj na reproduktivno zdravlje muškaraca, posebno na veličinu testisa i proizvodnju sperme.

U stvari, istraživanje objavljeno u časopisu Science Direct izložilo je tri grupe mužjaka pacova različitim vrstama dima. Grupa 1: tradicionalni dim cigareta, grupa 2: para iz e-cigareta i grupa 3: vazduh.

Rezultati su pokazali da su pacovi izloženi dimu e-cigarete i tradicionalnom dimu cigareta doživeli smanjenje proizvodnje sperme u poređenju sa kontrolnom grupom. Pored toga, pacovi u grupi za vejping takođe su pokazali značajno smanjenje veličine testisa.

Takođe je primećen smanjen kvalitet sperme, pri čemu vejping potencijalno utiče na pokretljivost, morfologiju i koncentraciju sperme. Ukratko, takođe igra ulogu u erektilnoj disfunkciji jer može oštetiti krvne sudove i nerve penisa.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group