Da li nas skakanje u vodu zaista može ubiti?

Verovatno ste tokom detinjstva više puta čuli da nakon sunčanja na moru ili bazenu morate polako ulaziti u vodu, da vas ne bi "strefila srčka"...

Oduvek smo se pitali da li je ta izjava bazirana na naučnim činjenicama ili je možemo staviti u isti koš sa promajom koja će nas ubiti. Kako se ispostavilo, naučnici koji su vršili istraživanja na ovu temu, zaista su dokazali da skakanje u hladnu vodu nakon perioda sunčanja predstavlja veliki šok za naše telo, koji pre svega utiče na naše srce i može dovesti do fatalnog ishoda.

Podatak da je najveći broj ljudi koji stradaju od srčanog udara tokom letnjeg odmora imaju manje od 35 godina, zaista je šokantan, a takođe nam govori da fizička sprema i snaga ne mogu mnogo pomoći. Ako ste pomislili da se možete rešiti dosadnog kvašenja pre uskakanja u bazen ako je on ispunjen toplom vodom, znajte da grešite i da vas može očekivati ista sudbina koju donosi hladna voda.

Dakle, skakanje u vodu je dozvoljeno tek onda kada dopustite svom telu da se prilagodi temperaturi vode, a to možete učiniti tako što ćete pokvasiti svoj grudni koš i glavu, jer su ti delovi našeg tela najosetljivi kada se radi o temperaturnim promenama.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group