Zakon uriniranja i zbog čega je bitno pridržavati se pravila od 21 sekunde

Pre nekoliko godina, tim fizičara osvojio je nagradu nakon što je zaključio da je gotovo svim sisarima potrebno isto vremena kako bi izvršili malu nuždu...

Upotrebom video analize velike brzine, tim sa Džordžija tehničkog instituta otkrio je da većina sisara teža od tri kilograma prazni svoje sisteme za oko dvadeset i jedan sekund, što je veoma korisna informacija za nas ljude kako bismo pratili navike naših bešika.  

Dženis Miler, koja se nalazi na postdoktorskim studijama, objasnila je da zdravstvene prednosti brojanja do dvadeset tokom vršenja male nužde mogu dovesti do zaključka da li vam je potrebno duže ili kraće za obavljanje ove funkcije, odnosno da li zadržavate previše ili idete veoma često u WC.

Milerova je izjavila: „Ukoliko otkrijete da uvek mokrite manje ili više od dvadeset sekundi, razmotrite proučavanje navika vaše bešike – da li pijete previše ili nedovoljno vode i da li pružate sebi dovoljno pauza za odlazak u toalet tokom dana? Još jedno pitanje je da li koristite kupatilo više nego što vam je potrebno jer je to jedino privatno i mirno mesto u vašoj kući? Vaši odgovori mogu vam pomoći da uskladite navike svoje bešike“.

Razlike u protoku urina takođe mogu biti značajne za otkrivanje zdravstvenih problema, kao što su kamenje u bešici, problemi sa prostatom i cistitis, tako da je dobar mlaz veoma bitna stavka u čitavoj priči. Pre sedam godina, fizičari sa Instituta u Džordžiji nagrađeni su Nobelovom nagradom u okviru proslave njihovog otkrića u naučnom istraživanju.

Ovaj tim je u svom proučavanju uključio sisare svih veličina i vrsta, a uprkos tome što je konzistentan ’zakon skaliranja’ bez greške ustanovljen kod velikih porodica, fizičari su primetili da manje životinje poseduju drugačije navike.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group