Potencijalno idealno kontraceptivno sredstvo za muškarce

Uprkos tome što pilule za žensku kontracepciju postoje još od polovine prošlog veka, pouzdani muški kontraceptivi, koji nisu kondomi, nikada nisu ugledali svetlost dana...

Kreiranje muških kontraceptivnih sredstava posebno je teško, a do sada smo imali samo nekoliko bezbednih i efektivnih metoda za isporuku modifikovanih oralnih testosterona, od kojih sve opcije zahtevaju od muškaraca konzumiranje određenih doza nekoliko puta dnevno. Na nesreću, industrija kontraceptivnih sredstava zaustavila se na lepšem polu, dok njeni proizvodi neretko izazivaju neprijatne hormonske dizbalanse ili invazivne operacije.

Kako bi se svemu ovome stalo na put, nastala je saradnja između kineskih i američkih naučnika koji su razvili kontraceptivni agent za koji tvrde da je reverzibilan, nehormonski i netoksičan, što se pokazalo podjednako tačno u testovima vršenim na miševima i primatima. Novo jedinjenje deluje veoma obećavajuće i sa ekstenzivnim ljudskim probama može konačno kreirati kontraceptivno rešenje za mušku jednokratnu upotrebu.

Triptonide se i dalje nalazi razvojnoj fazi i proveri kontraceptivnih vrednosti još od početka milenijuma, kada je jedno istraživanje sugerisalo da njegov sastav direktno smanjuje proizvodnju spermatozoida. Proizveden od "vina boga gromova", biljke Tripterygium Wilfordii, triptonide kontraceptivno sredstvo predstavlja klinički relevatne sastojake izolovane iz ove biljke. Sastav biljke uključuje triptolid, koji poseduje potencijalnu upotrebnu vrednost u lečenju bolesti bubrega i raka pankreasa, praćen triptolidenolom koji naučnici istražuju radi njegove upotrebe u brobi protiv raka bubrežnih ćelija.

Biljka vino boga gromova prvi put je identifikovana kao kontraceptiv nakon izveštaja iz 1993. godine, u kojima je objavljeno da je muškarcima koji su je konzumirali iz drugih razloga drastično opao broj spermatozoida, smanjena njihova pokretljivosti i deformisao oblik. Od tada, brojni izolovani sastojci ove biljne vrste pomno se proučavaju kao muški kontraceptivi. Međutim, uprkos redukovanju broja spermatozoida u brojnim kliničkim ispitivanjima, određeni izolati su pruilično toksični za upotrebu.

U poslednjoj studiji, istraživači su testirali triptonid kako bi dobili konačan uvid u bezbednost i efikasnost ovog sastojka u životinjskim modelima. Ova studija uključivala je miševe i dvanaest odraslih primeraka mužjaka makaki majmuna. Nakon jednodevne doze triptonida, miševi i majmuni su vremenom doživeli stoprocentnu deformaciju spermatozoida između treće i četvrte, odnosno pete i šeste nedelje, što ih je učinilo potpuno neplodnim. Plodnost se vratila nakon što je doziranje prestalo između četvrte i šeste nedelje, sugerišući da je sadržaj ovog jedinjenja reverzibilan. Prateće analize vitalnih organa dokazale su da ne postoje nikakve nus pojave kod životinja, što čini triptonid potpuno drugačijim od ostalih izolata biljke u sveukupnoj toksičnosti.

Naravno, istraživanja se još uvek preliminarno zasnivaju na proučavaju životinja kako bi se dokazala relevantnost jedinjenja, ali uskoro će čitava studija zahtevati usavršavanje ili nastavak sa ispitivanjem na ljudima, pre nego što bude dozvoljena. Sa druge strane, rezultat ovog istraživanja nudi nadu svima koji željno isčekuju muško kontraceptivno sredstvo, bilo iz razloga kako bi olakšali i skinuli breme sa žena, ili omogućili bezbednost gotovo kompletne zaštite, bez upotrebe kondoma.

N.Đ.

Izvor: IFLS

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group