Da li nas tetovaže zaista čine privlačnijima?

Studija otkriva celu istinu.

Tetovaže su prešle dug put od stigmatizacije kao znakovi pobune do toga da se smatraju pravim umetničkim delima na koži. Međutim, percepcija tetovaža ostaje predmet rasprave. Šta žene misle o muškarcima sa tetovažama? Da li ih smatraju privlačnijima? Studija poljskog Jagelonskog univerziteta pokušala je da odgovori na ova pitanja, otkrivajući neke iznenađujuće zaključke.

Istraživači Andrzej Galbarcik i Ana Ziomkievic sproveli su eksperiment sa 2.500 poljskih heteroseksualnih muškaraca i žena. Učesnicima su pokazane slike devetoro muškaraca neki sa tetovažama, a neki bez njih. Ovi muškarci nisu nužno bili modeli - razlikovali su se po godinama i tipu tela. Učesnici su morali da ocene ove osobe na osnovu privlačnosti, zdravlja, muškosti, dominacije, agresivnosti i da li ih smatraju dobrim partnerima.

Studija je dala zanimljive rezultate o tome kako muškarce sa tetovažama percipiraju i žene i muškarci:

Percepcija muškosti i dominacije

I muškarci i žene doživljavaju muškarce sa tetovažama kao muževnije, dominantnije i agresivnije u poređenju sa onima bez tetovaža. Ova percepcija je povezana sa višim nivoima testosterona, prema istraživačima.

Tetovaže i zdravlje

Muškarci sa tetovažama su takođe smatrani zdravijima, što bi moglo biti povezano sa povezivanjem tetovaža sa aktivnim i grubim načinom života.

Fizička privlačnost naspram dugotrajne veze

Iako su žene smatrale da su tetovirani muškarci fizički privlačni, nisu ih smatrale dobrim izborom za dugoročne veze ili kao potencijalne očeve. Na njih se gledalo kao na rizičnije, što može biti privlačno kratkoročno, ali nije idealno za zasnivanje porodice.

Percepcija muškaraca o drugim tetoviranim muškarcima

Muškarci su takođe doživljavali svoje tetovirane vršnjake kao privlačnije i dominantnije. Međutim, ova percepcija se više odnosila na takmičenje između muškaraca nego na privlačnost suprotnog pola. Muškarci vide tetovirane pojedince kao potencijalne rivale, što sugeriše da tetovaže mogu biti sredstvo u društvenom nadmetanju između muškaraca.

Rezultati studije pokazuju da tetovaže značajno utiču na način na koji se percipiraju muškost i zdravlje. Međutim, kada je u pitanju izbor dugoročnog partnera ili oca za svoju decu, žene su opreznije prema tetoviranim muškarcima. To bi moglo biti zato što tetovaže još uvek mogu biti podsvesno povezane sa visokorizičnim ponašanjem. Međutim, percepcija tetovaža kao znaka dobrog zdravlja i muškosti sugeriše da ih žene smatraju privlačnim u kontekstu ležernijih odnosa.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group