Mitovi o kosi u koje svi veruju

Više slika

Više slika

Sigurni smo da svi verujete u ove mitove...

Nismo sigurni kada smo prvi put čuli za ove mitove, ali znamo da gomila ljudi u njih veruje. Zbog toga smo odlučili da ih razotkrijemo i da vam kažemo da su oni čista budalaština. Evo o čemu je reč:

1. Ako počupate jednu sedu dlaku, na tom mestu će se pojaviti više

Čupanje sedih dlaka nemam nikakav uticaj na pojavljivanje ostalih sedih dlaka. To je genetska predispozicija koja se drugačije javlja kod različitih muškaraca. Čim se pojavi jedna seda dlaka, to znači da će se ubrzo pojaviti još, ali vi nikakav uticaj na to nemate.

2. Što više sečeš kosu, ona brže raste

Ovo je takođe netačna informacija. Šišanje nema nikakv uticaj na brzinu rasta vaše kose. Kosa je jednostavno proteinsko vlakno, pa ako želite da vam kosa raste brže, onda se potrudite da jedete proteinsku i nutritivnu hranu.

3. Sapunjavo pranje bolje čisti kosu

Svi žele da imaju što sapunjaviji šampon jer misle da je to najblji način da operu kosu, ali zapravo sapunica uopšte nije bitna. Sastav šampona je najbitniji koji omogućava da se bakterije i masne naslage skinu sa kose. Sapunjavi šamponi čak mogu dovesti i do isušivanja skalpa ako se previše koriste.

4. Perut predstavlja suve delove sklapa

Ovo je delimično tačno. Perut nastaje deskvamacijom nakupina mrtvih ćelija epidermisa kože glave, koje poseduju primesu masti i njihovih raspadnih produkata porekla sebacealne-lojne žlezde vlasišta. Kod patoloških stanja kao sto su seboroični dermatitis ili psorijaza, perut nastaje kao odraz zapaljenskih procesa u okviru ovih bolesti.

5. Kosa mora da se pere svakog dana

Situacija je zapravo poptuno obrnuta. Svakodnevno pranje narušava i šteti vašu kosu. Idealno bi bilo prati kosu na svakih 5 dana, jer mast štiti i regeneriše vašu kosu. Ako se vaša kosa preterano masti, onda je perite na svaka 3 dana i koristite blage šampone.

6. Ćelavite od nervoze

Verovatno ste sigurno bezbroj puta čuli „Ko te to nervira pa si tako oćelavio“. Ovo zapravo nema nikakve veze sa nervozom, već je stvar iskjlučivo genetska. Neki muškarci imaju tendenciju da ćelave, dok drugi i u kasnijim stadijumima života imaju dobru kosu. To jednostavno zavisi od vaših gena. ako želite da znate da li ćete biti ćelavi, samo pogledajte smuškarce iz svoje porodice i saznaćete vaš odgovor.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group