Dubai zvanično poseduje najbrže vozilo hitne pomoći na svetu

Vredno 3,4 miliona dolara, ovo čudovište dolazi sa obučenim vozačem, doktorom i može da preveze pacijente u bolnicu maksimalnom brzinom od 400 km/h.

Grad Dubai je poznat po tome što je dom nekih od najegzotičnijih automobila ikada proizvedenih. U stvari, policijska uprava bliskoistočnog grada održava sopstvenu flotu egzotičnih patrolnih automobila koji uključuju McLaren P1, Bugatti Veyron, pa čak i Aston Martin One-77. Policiji u Dubaiju će se uskoro pridružiti bolničari koji su upravo dobili svog „radnog konja“ dostojnog pinup postera.

Reč je o najbržem i najskupljem službenom vozilu hitne pomoći na svetu (barem na papiru). Upoznajte „HyperSport Responder“ koji je predstavila korporacija Dubai Corporation for Ambulance Services (DCAS) u petak na Expo 2020 Dubai. Egzotično vozilo hitne pomoći zasnovano je na hiperautomobilu Lykan HyperSport od 3,4 miliona dolara koji je postao poznat nakon što je prikazan u filmu „Fast and Furious“.

Lykan HiperSport je delo kompanije W Motors sa sedištem u UAE koju je pokrenuo libanski dizajner automobila 2012. Hiperautomobil je predstavljen kao prvi automobil visokih performansi koji je dizajniran i proizveden na Bliskom istoku, koji je takođe imao priznanje da je bio treći najskuplji proizvodni automobil kada je lansiran. Jedan od vrhunaca hiperautomobila bio je njegov jedinstveni dizajn farova sa titanijumskim LED oštricama sa 440 dijamanata. Snaga je dolazila od 3,7-litarskog motora sa dva turbo punjača sa ravnom šestorkom koji je razvio Ruf Automobile. Kompanija je tvrdila da može postići maksimalnu brzinu od 111 m/s i raketirati od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi.

Navodno je napravljeno samo 7 jedinica, a jedna od njih je takođe postala deo flote Dubai policije. HyperSport Responder je ukrašen službenim bojama službe hitne pomoći Dubaija i može da primi tri putnika (jedan specijalno obučeni vozač, jedan lekar i jedan pacijent).

Međutim, nemojte očekivati da će se zapravo koristiti kao hitna pomoć. Hiperautomobil će se po svoj prilici uglavnom koristiti za PR aktivnosti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group