Toyota upozorava - Tranzicija u električnu budućnost predstavljaće propast za brojne ljude

Izvršni direktor kompanije Toyota, Akio Tojoda, izneo je svoju zabrinutost zbog mogućnosti da radikalni prelazak na električna vozila može ostaviti milione radnika japanske autoindustrije bez posla...

Tojodine sumnje u japansku vladu i njenu potragu za karbonskom neutralnošću zasnivaju se na mogućnostima negativnog uticaja na proizvodne kapacitete brojnih kompanija u industriji. On je objasnio da, pošto je Japan zemlja koja mnogo zavisi od izvoza, karbonska neutralnost predstavlja direktnu opasnost za zaposlene u Japanu, iako izvršni direktor razume da političari vide potpun prelazak na električu mobilnost kao glavnu komponentu ovog cilja. Tojoda je izjavio: "Kako bismo zaštitili poslove i živote japanskog stanovništva, smatram da je veoma bitno uskladiti našu budućnost sa dosadašnjim naporima".

Auto News publikacija navela je da Japan proizvodi gotovo deset miliona vozila svake godine, sa oko 50% njih izvezenih u inostranstvo. Tojoda je argumentovao svoje bojazni činjenicom da stručnjaci predviđaju kako će do 2030. godine Japan proizvoditi osam miliona vozila sa unutrašnjim sagorevanjem godišnje, uključujući priključno hibridne i hibridne varijante, dok će kompletno izuzimanje ovakvih modela sa tržišta potpuno obogaljiti tržište rada u ovoj industriji. Kako je direktor dodao: "Ovo znači da će proizvodnja više od osam miliona jedinica biti izgubljena i da će automobilska industrija recipročno rizikovati gubitak od 5,5 miliona radnih mesta. Ako kažu da su motori sa unutrašnjim sagorevanjem neprijatelji, mi praktično nećemo biti u mogućnosti da proizvodimo bilo nikakve automobile".

Tojoda i dalje čvrsto veruje u održavanje hibridnih vozila na tržištu. Direktor takođe ističe da ideja o smanjenju CO2 emisija mora zahtevati strategije koje se fokusiraju na praktičnim i samoodrživim inicijativama koje mogu biti prilagođene različitim situacijama u brojnim zemljama i regionima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group