Neobična priprema velikog majstora za njegovu ulogu života

Geri Oldman je definitivno jedan od najvećih glumaca svih vremena, sa karijerom ispunjenom karakternim ulogama i neverovatnim performansama koje obeležavaju svaki naslov u kome se pojavi u bilo kojoj ulozi...

Oldman je jednostavno ikona i poznat je oduvek po tome da diše i živi svoje uloge, ali samo nekoliko njih može da se uporedi sa onim dokle je bio spreman da ode prilikom snimanja jednog poznatog naslova iz 1992. Za režiranje Drakule, koga je Oldman doslovno redefinisao svojim performansom u filmskoj istoriji, bio je zadužen Frencis Kopola, koji je stvorio automatski hit zadužen za generisanje brojnih nagrada i nominacija i kritike kojima se retko koji naslov danas može pohvaliti. On je u ovo vreme već bio ustoličen kao vizionarski režiser, sa dosta kultnih naslova iza sebe, koji su predstavljali masivni uspeh, tako da je glumcima uvek teško kada rade sa njim jer moraju da se trude još više kako bi sve ispalo savršeno.

Keri Elvs, koji se takođe u ovom filmu pojavljuje sa Oldmanom, izjavio je kako je Kopola želeo da se svako uživi u svoje karaktere, dok je za zvezdu ovog naslova to značilo dolazak u kontakt sa ličnom smtrnošću svake noći. U nedavnom intervjuu datom za Hollywood Reporter publikaciju, Elvs je izjavio: "Geri je spavao u kovčegu svake noći, eto samo ću to reći vezano za činjenicu koliko je on sve ozbiljno shvatio."

Kako je Elvs dodao, Oldman je bio izopšten od svih po svom izboru, dok glumac koji je bio deo The Princess Bride postave, tvrdi da je Kopola doveo čitavu ekipu u svoju kalifornijsku kuću u dolini Napa, pre početka snimanja, osiguravajući da se svi upoznaju i zbliže kako bi popravili svoje performanse i fluidnost.

Elvs se u ovom hitu našao u ulozi jednog od lovaca na vampire, tako da je on živeo sa svojom kastom izolovan od svih ostalih, posebno od Oldmana. "Francis je verovao da što više vremena glumci provedu zajedno, to se može preneti na bolje performanse ispred kamera", dodao je glumac. Ovo je značilo da je Elvs živeo zajedno sa svojim kolegama Entonijem Hopkinsom i Kijanu Rivsom, dok je Oldman živeo sam.

"Žao mi je što je Geri morao biti sam", dodao je. "Sreli smo ga prvi put na setu gokom proba i više ga nismo videli". Sve vreme, Oldman je bio u svom kovčegu, pojavljujući se isključivo tokom noći kako bi tumarao. Na kraju, Geri je definitivno pružio najbolje performanse u svojoj karijeri, što je definitivno tvrdnja koja donosi ogromnu težinu, posebno kada se u obzir uzme sve što ovaj čovek ima u svom rezimeu.

Film je završio sa tri akademske nagrade, za šminku, kostime i zvučne efekte, ali nažalost za maestralnost velikog Oldmana nije stigla ni jedna. Međutim, na kraju on je ipak dobio priznanja kakva zaslužuje, osvajajući nagradu za najboljeg glumca u svojoj izvedbi Vinstona Čerčila, u naslovu Darkest Hour. Za ovu ulogu pripremu je verovatno činilo bahato ponašanje i ispijanje viskija, dok cigara u ustima nije prestajala da se dimi, ali to je svakako daleko lakše od spavanja u drvenoj kutiji, sa mračnim mislima u glavi.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group