Fun - Zanimljivosti

Beli nosorog dobio naoružane čuvare 24/7

Tužno ali istinito – poslednji živi mužjak ugrožene vrste severnog belog nosoroga na planeti je dobio 24-časovno naoružano obezbeđenje…

Ovaj mužjak je dobio ime Sudan, star je 43 godine i trenutno živi u Ol Pojeta rezervatu za životinje u Keniji. Pre samo 50 godina postojalo je preko 2 hiljade severnih belih nosoroga, dok je do 1984. godine taj broj opao na samo 15 jedinki.

Lovokradice mogu da zarade i do 90 hiljada dolara po jednom rogu, pa je ovom nosorogu on ostranjen radi njegove bezbednosti. Ipak, udruženje za zaštitu ugroženih vrsta je smatralo da ovaj potez nije dovoljan, pa je jedinom preostalom muškom nosorogu ove vrste dodeljeno 24-časovno naoružano obezbeđenje.

Fondacija GoFundMe trenutno sakuplja novac kako bi zadržali i platili obezbeđenje, i tako sačuvali zdravlje i život ovoj predivnoj životinji, jer je Sudan poslednja nada za opstanak ove vrste na našoj planeti. Na celom svetu je, pored mužjaka Sudana, ostalo još samo 4 ženke – jedna se nalazi u SAD, jedna u Češkoj, dok se ostale dve takođe nalaze pod jakom zaštitom i nadzorom u Keniji.  

Ovo nije jedina životinjska vrsta koja je pred potpunim izumiranjem. Lovokradice decenijama ubijaju ugrožene vrste, što zbog zarade. što iz hobija, a u mnogim država širom sveta se ozbiljno razmatra smrtna kazna za ovako gnusne zločine protiv prirode. Ukoliko i vi želite da se priključite borbi i pogađa vas destruktivni odnos čoveka prema planeti na kojoj živimo, možete se obratiti WWF-u (World Wildlife Fund) - Svetskom fondu za zaštitu planete i divljih životinja, koji ima predstavništvo i u Srbiji. Sve informacije koje vas zanimaju možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu www.wwf.rs a volonteri i ljudi koji su voljni da pomognu u očuvanju životne sredine, kako u Srbiji, tako i u zemljama širom sveta, su više nego dobrodošli - ovo bi mogao da bude jedan od sjajnih načina da proputujete svet dok ćete pritom činiti i jako dobro delo.

P.Ć.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group