Fun - Zanimljivosti

Egzoskeleti bi uskoro mogli postati dostupni čitavom svetu

Proizvođač egzoskeleta iz Kalifornije, kompanija SuitX, polaže nade u to da bi njena tehnologija uskoro mogla postati mejnstrim, sa njenim modelima koji će se prodavati u svakoj velikoj radnji...

"Ne postoje sumnje da će ovi uređaji na kraju biti prodavani u tehničkim prodavnicama", izjavio je osnivač kompanije SuitX, Homajon Kazeroni. "Kako cene egzoskeleta budu padale, postoji mogućnost da ćemo moći jednostavno da ih kupujemo u regularnim radnjama, takođe."

Egzoskeleti nisu kompleksni komadi mašinerije predstavljeni u filmu Iron Man. Brojne ponude koje možemo videti danas predstavljaju modele za svakodnevnu upotrebu, omogućujući proizvođačima automobila da rede podignute glave satima bez prestanka, oslobađajući ih bolova u vratu i donjem delu leđa, ili omogućuju aerodromskom osoblju podizanje teških komada prtljaga.

"Integrisanje ljudi i mašina u jedan sistem otvara brojne mogućnosti", dodao je Adrijan Sprag, ekspert i konsultant za menadžment u firmi Accenture. "Brojne ranije aplikacije su se fokusirale na vojnu i medicinsku upotrebu, ali poslednjih nekoliko godina dogodila se velika ekspanzija upotrebne vrendosti egzoskeleta na brojna polja iz svakodnevnog života."

Egzoskelet odela kompanije SuitX već su testirana u pogonima proizvođača automobila General Motors i Fiat, uglavnom sprečavajući grčeve u mišićima i podstičući produktivnost radnika. Za sada, egzoskeleti mogu biti prilično skupi, koštajući u proseku oko 45.000 dolara.

"Međutim, kada ekonomski aspekti počnu da se skaliraju zbog tehnološkog sazrevanja, cene egzoskeleta će polako početi da padaju", Kazeroni se složio sa navodima stručnjaka Adrijana Spraga, sugerišući dalje da bi egzoskeleti mogli učiniti aktivnosti nalik penjanju i planinarenju podjednako jednostavnim za sve uzraste, takođe.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group