Japanska bolnica decenijama dobijala vodu iz klozeta na česmama

Pre par nedelja pojavile su se glasine o tome da su zaposleni i pacijenti jedne japanske bolnice slučajno pili vodu iz toaleta umesto pijaće gotovo trideset godina, ne primetivši ništa...

Sudeći prema japanskoj mreži Yomiuri Shimbun, univerzitet u Osaki objavio je da su pojedini delovi instalacija pijaće vode u posebnim delovima školskog sektora nepravilno postavljenI, što ukratko znači da su ceVi vode za česme bile spojene sa sekcijama za opskrbljivanje wc šolja i kanalizacije. Kako bi stvar bila gora, ovaj problem je ostao nedetektovan gotovo trideset godina, jer je bolnica u okviru kompleksa otvorena 1993. godine i čak 120 česmi je nepravilno povezano na sistem.

Prema navodima, zaposleni i pacijenti su pili, kupali se i prali zube sa močvarnom vodom. Uprkos tome što je ovaj problem bio prisutan toliko dugo, niko nije primetio bilo šta sve dok nisu krenuli radovi na novom dijagnostičkom i bolničkom krilu, kada je problem konačno otkriven tokom inspekcije zgrade. Izveštaji navode da je bolničko osoblje proveravalo boju, ukus i miris vode jednom nedeljno, što je podržano i pratećom papirologijom, sugerišući da nikakvi problemi ne postoje od 2014. godine.

Međutim, univerzitet tvrdi da tokom istrage nisu pronađene bilo kakve opasnosti po zdravlje, dok se na konferenciji za novinare, direktor i potpredsednik bolničkog kompleksa, Kazuhiko Nakatana izvinio se javno. Direktor je izjvaio: "Žao mi je što je univerzitetska bolnica koja omogućuje najnapredniju medicinsku brigu svojim pacijentima izazvala paniku".

Direktor je dodao da univerzitetski kompleks poseduje 105 zgrada koje koriste dobro tretiranu vodu, dok će škola proveriti sve spojeve svojih vodenih instalacija.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group