Kapetan Kirk je konačno otišao u svemir

Zvezda Star Trek naslova, Vilijam Šatner imao je prošle srede zakazano poletanje u svemir sa New Shepard raketom kompanije Blue Origin...

Šatner je najpoznatiji po svojoj ulozi Džejmsa T. Kirka, kapetana svemirskog broda USS Enterprise u Star Trek naslovu, putovao je zajedno sa Odrijem Poversom, potpredsednikom misije i letačkih operacija ove kompanije, Krisom Bošuizenom i Glenom Defrisom.

"Mnogo sam učio o svemiru godinama unazad", izjavio je Šatner na zvaničnoj konferenciji za novinare. "Sada ću imati priliku da ga vidim lično. Ovo je pravo čudo."

Let koji se odvio prošle srede predstavlja drugo putovanje New Shepard rakete sa posadom, nakon inaoguracionog leta tokom jula ove godine, u kome je učestvovao osnivač i bivši izvršni direktor kompanije Amazon, Džef Bezos.

New Shepard NS-18 misija trajala je oko jedanaest minuta i odvela je posadu rakete na visinu veću od sto kilometara, prelazeći granicu svemira u kojoj je posada plutala u bestežinskom stanju tokom nekoliko minuta i uživala u predivnom pogledu na svoju planetu putem prozora na kapsuli. Putnici su zatim vraćeni na Zemlju i sleteli su blizu lansirnog centra.

Sa devedeset godina, Šatner je postao najstarija osoba koja je odletela u svemir, dok je ovaj rekord ranije pripadao pioniru Voliju Funku, koji je sa osamdeset i dve godine otišao izvan zemljine atmosfere na Blue Origin raketi prošlog jula.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group