Kina gradi dva nova nuklearna reaktora koja su uznemirila svet

Jedno malo, prilično nepoznato ostrvo Čangbiao, smešteno u provinciji Fudžian, Kineska nacionalna nuklearna korporacija iskoristila je za kreiranje misterioznih nuklearnih reaktora koji su automatski privukli obilje internacionalne pažnje i zabrinutosti...

Reaktori će biti pušteni u rad kako je zakazano 2023. i 2026. godine i predstavljaju modele Brzih kineskih reaktora 600 ili CFR-600. Ovakva vrsta nuklearnih reaktora predstalja "bridere", što znači da generišu više goriva nego što koriste. Upravo je ovo zabrinulo svetsku javnost i nateralo stručnjake širom planete da se zapitaju šta će Kini zapravo sve ovo.

Glavni cilj nuklearnih elektrana jeste korišćenje što je više dostupnog goriva moguće, a ne kreiranje dodatnog. Ovo je posebno tačno kada su u pitanju reaktori za proizvodnju plutonijuma, koji se sa lakoćom pretvara u nuklearno oružije. Brider reaktori ispali su iz upotrebe rano u istoriji nuklearno pokretanih centrala, a danas zemlje kao što su SAD, Velika Britanija i Nemačka više ne poseduju brider razvojne programe, ako je i njima verovati.

Ovo nije slučaj sa Kinom, koja poseduje svoje CFR-600 modele, brzih neutronskih reaktora, hlađenih natrijumom, što znači da umesto vode, kao što je slučaj u većini funkcionalnih nuklearki današnjice, oni za svoje hlađenje koriste tečni natrijum, koji poseduje daleko šire temperaturne opsege i manje je interaktivan od vode. Brzi neutroni poseduju prirodniju energiju od alternativnih termalnih neutrona, koji moraju biti držani u specijalnim, srednjim termlano kontrolisanim medijumima kako bi funkcionisali. Brzi reaktiri ne zahtevaju medijume.

Unutar CFR-600 reaktora nalazi se gorivo koje se naziva miksovani oksid, MOX, nastao nuklearnim raspadanjem plutonijuma i osiromašenog uranijuma. Ovo je sledeći proces u projektu startovanom od strane Kineskih naučnika 2003. godine i prvobitnim dizajnom Kineskog eksperimentalnog brzog reaktora ili CEFR jedinice. Svaki od ova dva CFR-600 reaktora proizvodiće 1500 MWt i 600 MWe energije.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group