Kina je uspešno odvela svoje astronaute na novu svemirsku stanicu

Long March raketa poletela je prošle nedelje sa kineskog Jiuquan Satellite Launch Centra, noseći sa sobom tri astronauta na novu svemirsku stanicu ove zemlje...

Ovo lansiranje zvanično je obeležilo prvu kinesku misiju sa posadom u pet godina. Shenzhou-12 svemirska letelica lansirana je u četvrtak ujutru oko devet i dvadeset i dva minuta po lokalnom vremenu, odnevši sa sobom u svemir tri astronauta, Nie Haišeng, Liu Boinga i Tanga Hongboa, koji će ujedno biti i prva tri člana posade na novoj kineskoj svemirskoj stanici Tianhe. Oni će boraviti na njoj tokom tri meseca, uspostavljajući sisteme stanice i postavljajući je u operativno stanje.

Centralni modul Tianhe stanice poseduje životne odaje posade i lansiran je tokom aprila meseca ove godine. Ovo prvo lansiranje broda sa ljudskom posadom predstavlja deo jedanaest planiranih misija ka kineskoj svemirskoj stanici u njenoj konstrukcionoj fazi, dok će još dva modula, nekoliko teretnih i astronautskih misija biti kompletirano, pre nego što radovi budu gotovi sledeće godine.

Poslednja kineska misija sa posadom uspešno je izvedena 2016. godine, poslavši astronaute u posetu prethodne svemirske stanice ove zemlje, Tiangong-2. Ova stanica je deorbitirana pre dve godine, od kada je Kina nastavila sa svojim veoma ambicioznim svemirskim programom. Azijski zmaj je imao nekoliko povratnih misija do meseca i nazad tokom prošle godine i ova zemlja je nedavno uspešno spustila svoj rover na mars. Dugoročni planovi Kine, zasnivaju se na izgradnji parnerstva sa Rusijom i razvoju planova za spuštanje astronauta na mesec u toku sledeće dekade.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group