Kineske vlasti zataškavaju krah servera na stanici Daljen

Adobe je objavio da se Flash plejeru bliži kraj još 2017. godine, dugovečnom i voljenom multimedialnom dodatku kompanije, ali to po svemu sudeći nije delovalo previše zabrinjavajuće pojedinim diveloperima...

Loša nuspojava ovakvog postupka jeste to što krajni korisnici najviše ispaštaju, posebno nakon što su neke od najvažnijih aplikacija prestale sa radom posle dvanaestog januara. U jednom veoma lošem primeru zakasnele reakcije na najavu o ukidanju Flash plejera i nedostatku ažurnosti IT stručnjaka, celokupan sistem železnice u kineskom gradu Daljen bio je u prekidu dvadeset sati, blokirajući saobraćaj i ostavljajući veliki broj putnika bez transporta u procesu. Originalna priča povučena je iz kineskih medija, ali je zahvaljujući botu GitHub kompanije, inspirisanom Duty-Machine programom, ona sačuvana i moguće ju je videti javno.

U 8:15 pre podne, po lokalnom vremenu, 12 januara 2021. godine, server soba Daljen železničke stanice primila je poziv podrške koji je naglasio da njihov interni sajt na kome je moguće videti stvari nalik rasporedu polazaka i trenutnim rezervacijama putnika, više nije na mreži. U roku od trideset minuta, svi računari na mreži železničkog operatera doživeli su istu sudbinu. Ovog datuma, Flash plejer je aktivirao ugrađeni program samouništenja, zadužen za njegovo gašenje, nakon čega su računari stanice počeli da osećaju prateće efekte.

Lokalni IT stručnjaci su tragali putem mreže, uz pomoć različitih mašina namenjenih kopanju kroz internet arhive za starim adresama, saznavši da je Flash plejer zapravo zaustavljen od strane kompanije Adobe. Članovi IT sektora železnice kineskog grada bežično su spojili sve računare na mreži koji više nisu radili, privremeno stvarajući zamenu za ovaj proizvod.

Prekid je trajao oko dvadeset sati, dok su mašine pokušavale pravilno da aktiviraju stranice i sisteme, a svi navodi iz internet arhiva potvrđuju da sistem vozova nije radio jer je bez podrške nemoguće aktiviranje kompozicija na bezbedan način. IT osoblje Daljen železnice podeljeno je na hardverske i softverske timove, sa softverskim delom koji je na sve načine pokušavao da oživi arhivske verzije Adobe Flash ekstenzija sa starih računara koji su bili van servera i još uvek poseduju verzije programa koje nisu prestale sa radom kao njihova poslednja izdanja.

Prema zvaničnim izveštajima, u depou Daljena nije se dogodilo ništa od pomenutog, ali vesti iz arhiva na internetu tvrde drugačije, dok poslednje objavljene vesti tvrde kako su problemi nastali u ovom gradu bili ograničeni jedino na novije računare.

N.Đ.

Izvor: 8GAG

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group