Ko su najbogatiji sportisti prema poslednjoj Forbsovoj listi

Tokom perioda kada je veći deo profesionalnih sportista doživeo veliki gubitak svog bogatstva, četiri čoveka uspela su da zarade više od 100 miliona dolara…

Tako barem tvrdi magazin Forbs, koji je upravo predstavio svoju godišnju listu najplaćenijih sportista 2021.godine, koja ispituje zarade poznatih u periodu od 12 meseci. Od doživotnih komercijalnih ugovora, preko sportskih ugovora, pa sve do rizičnih biznis poteza – otkrivamo kako su četiri najbogatija čoveka iz sveta sporta zaradila neverovatne sume, uprkos svim šansama i svetskoj situaciji.

Konor Mekgregor – 180 miliona dolara

Na prvom mestu liste nalazi se MMA borac, Konor Mekgregor. Zvezda ovog sporta poznat je po svom neograničenom samopouzdanju u oktagonu i dok je zaradio 22 miliona dolara od jedne borbe protiv Dastina Poirijea, možemo reći da je to ništa u odnosu na sumu od 158 miliona dolara, koliko je zaradio van oktagona u proteklih 12 meseci.

Najveći deo Mekgregorove zarade potiče od njegovog brenda viskija, Proper No. Twelve. Zajedno sa svojim poslovnim partnerima, prodao je svoj udeo u kompaniji brendu Proximo Spirits. Mekgregor je proslavio svoju titulu najprofitabilnijeg sportiste izjavivši da je prepoznat zbog svog preduzetničkog, a ne samo sportskog duha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Lionel Mesi – 130 miliona dolara

Sudeći prema kopiji navodnog ugovora između Lea Mesija i FC Barselona, slavni fudbaler zarađuje 168.5 miliona doalra godišnje, a kako javlja ESPN Africa, ugovor je potpisan 2017.godine i ističe krajem ovog meseca. U međuvremenu, Forbs objašnjava da je njegova zarada na terenu dostigla cifru od 97 miliona dolara.

Pored toga, Mesi ima doživotni ugovor sa Adidas brendom i modnom linijom koju dizajnira Džini Hilfiger, sestra slavnog Tomija Hilfigera. Kako javljaju mediji, Mesi zarađuje 12 miliona dolara godišnje samo od ugovora sa Adidasom.

Kristijano Ronaldo – 120 miliona dolara

Nismo iznenađeni što se Ronaldovo ime pojavljuje na ovoj listi. Prema navodima Forbsa, njegov četvorogodišnji ugovor sa Juventusom vredan je 64 miliona dolara godišnje i ističe 2022. Prema Bleacher Report, prošle godine je Ronaldo postao prvi fudbaler koji je uspeo da pređe cifru od milijarde dolara u svojoj zaradi.

Forbs takođe navodi da Ronaldo zarađuje 70 miliona dolara na terenu i 50 miliona van njega – dodatni prihodi potiču od njegovog CR7 brenda koji proizvodi odeću, aksesoare, hotele i teretane. Osim toga, CR7 ima ugovore sa velikim brendovima, kao što su TAG Heuer i Nike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dak Prescott (@_4dak)

Dak Preskot – 107.5 miliona dolara

Kvoterbek i zvezda američkog fudbala, Dak Preskot, oborio je rekord kada je potpisao produžetak svog ugovora sa Dallas Cowboys timu ove godine, vredan 160 miliona dolara. Deo ugovora je bio bonus prilikom potpisivanja u visini od 66 miliona dolara, što ga čini najvrednijim igračem u istoriji NFL-a. Prema Forbsu, prosečna plata ovog sportiste će biti oko 40 miliona godišnje.

Van terena, Preskot zarađuje oko 10 miliona dolara zahvaljujući ugovorima sa brojnim brendovima, dok takođe ima 20 % udela u vlasništvu Walk-On restorana.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group