Koliko bi vanzemaljskoj civilizaciji trebalo da osvoji našu galaksiju

Kolonizacija Mlečnog puta prestavlja nedokučiv zadatak za sve nas sa lepog plavog kamena, ali za vanzemaljska bića i civilizacije, koje su u mogućnosti da skaču iz jednog sunčevog sistema u sledeći, ovakav postupak je itekako izvodljiv...

Sa razumnim tehnološkim ograničenjima, istraživači sugerišu da bi ambiciozna rasa vanzemaljaca za oko milijardu godina uspela da kolonizuje celokupan unurašnji deo naše galaksije. Ovo možda deluje kao preterano dugačak period, ali naučnici su naglasili da to nije loše uopšte, posebno kada se uzme u obzir starost Mlečnog puta, koji jednostavno čeka da bude osvojen.

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi vanzemaljci želeli da osvoje našu galaksiju, ali kako ne bismo navodili sve, dovoljno je da razmislite koliko nas odavde u svakom momentu mašta ili razgovara o kolonizaciji meseca, marsa i svega iza njih.

U okviru potpune neučne-fantastike, super napredna vanzemaljska bića mogu jednostavno doći i postaviti svoju bazu na našoj planeti, polako osvajajući matičnu galaksiju. Međutim, naučnici su želeli da njihov model galaktičkog osvajanja bude nešto što se može povezati sa realnošću, tako da su oni predstavili tehnološka ograničenja koja reflektuju daleko uverljiviji scenario. Ovo znači da su vorp pogoni izbačeni, planetarne civilizacije izumiru tokom vremena i putovanje letelicama koje se kreću u okviru brzina koje danas mi možemo dostići našom tehnologijom.

"Stoga, ovde ne govorimo o rapidno ili agresivno širećim vrstama i vorp pogon ne postoji, kao i bilo šta drugo iz naše mašte", izjavio je koautor studije i Pen Stejt astrofizičar, Džejson Rajt. "Tu su samo brodovi koji rade stvari koje možemo smarati izvodljivim, sa tehnologijom koju danas možemo dizajnirati, nečemu što možda predstavlja brodove sa solarnim jedrima napajana ogromnim laserima ili jednostavno, veoma dugovečnim letelicama, koje mogu biti na putovanjima po 100.000 godina, pokretanim regularnim raketama i gravitacionim praćkama konstantno ubrzavanim uz pomoć velikih planeta."

Međutim, oni bi svakako trebalo da dobiju neku pomoć, jer čak i ukoliko bi vanzemaljci bili ograničeni dosadnim starim pravilima nalik brzini svetosti, kretanje same galaksije bi im dalo dodatni pogon na njihovom putovanju. U pratećoj animaciji naučnog modela, moguće je uživati u vanzemaljskim skokovima između zvezda koje rapidno kruže u spirali oko galaktičkog centra, preuzimajući sve više njenih delova tokom vremena.

"Zvezde se same po sebi pomeraju okolo, a jednom kada se skrase u obližnjim sistemima, one vas mogu pomerati u susedne delove galaksija gde ima još više novih koje će lutati i pružati mogućnost odsedanja na obližnjim nastanjivim planetama", napisao je Rajt.

Naravno, sve ovo podstiče daleko bitnije pitanje, kada bi ovi teorijski vanzemaljci bili u mogućnosti da osvoje jednu galaksiju kao što je naša, zašto bi sve do sada čekali?

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group