Magnet skoro 300.000 puta jači od zemljinog polja putuje u Francusku

Neverovatne stvari postaju realnost i najjači magnet na svetu je potpuno spreman za transprot u južnu Francusku, gde će biti postavljen u najveću eksperimenatlnu fuzionu ustanovu na planeti...

Ovaj magnet će biti postavljen u sredini ITER segmenta, koji je zapravo fuzioni reaktor. Čitav napor izveden je kako bi se omogućilo kopiranje sunčeve energije na našoj planeti.

Moćni magnet poznatiji kao Central Solenoid, biće transportovan u delovima, tačnije u osamnaest segmenata. On teži preko hiljadu tona i kada bude sklopljen ići će u visinu do osamnaest metara i 4,2 metra širine. Njegovo magnetno polje paralelno je sa trinaest Tesli, što zvanično predstavlja njegovu magnetnu moć kao 280.000 puta jaču od one koju poseduje naša planeta. Zbog ove moćne magnetne sile, struktura ove konstrukcije morala je biti neverovatno jaka, toliko da može izdržati silu duplo jaču od pritiska prilikom uzletanja spejs šatlova.

Ovo je najambiciozniji energetski projekat ikada izveden na planeti i konstruisan je uz pomoć 35 različitih zemalja, uključujući Koreju, SAD, Rusiju, Japan, Indiju, Kinu, kao najuticajnije između svih ostalih.

Cilj ovog neverovatno velikog eksperimenta jeste zaključivanje da li vodonična infuzija može biti održavana i korišćena kao izvor goriva, koji može napajati gradove vodoničnom fuzijom, potpuno oslobođenom ugljenika, kao veoma troškovno efikasan energetski izvor. Konstruisanje ITER centra odloženo je zbog pandemije Kovid-19 virusa, ali od kada je projekat ponovo startovan, on je ubrzan koliko god da je bilo moguće. Kompletiranje ovog projekta zakazano je za 2025. godinu.

Fuzioni reaktori u suštini kopiraju eksplozije koje se dešavaju unutar zvezda, gde jake gravitacione sile rezultiraju spajanjem atoma vodonika. Ovaj proces ispušta energiju, a ukoliko se eksperiment pokaže uspešnim, on će biti veliki napredak u polju samoodrživosti i stvaranja energije iz obnovljivih izvora. Inžinjeri koji naporno rade na ovom projektu odlučni su da kreiraju prvi reaktor koji može stvarati dalko više energije iz goriva potrebnog kako bi se on održavao, sa ciljem generisanja 500 megavata korisne energije iz utroška od svega 50 megavata.

Kompanija General Atomics testira pionirski Central Solenoid modul od početka ove godine, a on će biti postavljen u poseban teški transportni kamion tokom ove nedelje i biti transportovan u Hjuston iz njegove kalifornijske ustanove, natovaren na brod i poslat u južnu Francusku, najavljujući početak nečega potpuno novog i velikog.

U zvaničnom novinskom izdanju, dr Majkl Mael, sa Kolumbija Univerziteta izjavio je: "Ovaj transprtni projekat predstavlja dokaz mogućnosti SAD da vodi velike projekte u energetskoj industriji i zastrašujući korak ka ostvarivanju sna o upotrebi infuzione energije u kratkom vremenskom okviru."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group