Masivna krađa ličnih podataka iza novog kraha gotovo svega na internetu

Prema navodima medija, Mark Zakerberg izgubio je preko šest milijardi dolara u ponedeljak, nakon što je Facebook pao na globalnom nivou, zajedno sa Instagram i WhatsApp platformama, tokom nekoliko sati...

Sudeći prema Bloomberg publikaciji, deonice kompanije pale su za gotovo 5% u ponedeljak zbog masivne prodaje, spuštajući ukupnu vrednost Zakerbergovog bogatstva na 121,6 milijardi dolara. Sudeći prema indeksu, ovo postavlja Zakerberga iza Bila Gejtsa, Bernarda Arnoa, bivšeg izvršnog direktora Amazona - Džefa Bezosa i Elona Maska.

Masovna prodaja deonica došla je kao rezultat informacija - pod nazivom The Facebook Files - procurelih putem zvaničnih medija, otkrivajući svima da su ljudi iz kompanije upoznati sa problemima koji postoje na njihovoj platformi i da su potpuno nemoćni po pitanju njihvog rešavanja. U ponedeljak, bivši analitičar podataka kompanije Facebook, Francis Hugen, otkrila je u svojstvu uzbunjivača tokom emisije 60 Minutes da ova popularna društvena platforma postavlja profit iznad bezbednosti svojih korisnika.

Nakon svega ovoga, Facebook i sve njegove prateće platforme padale su tokom nekoliko sati, bez zvaničnog objašnjenja od strane kompanije. Majk Šrepfer, direktor tehnološkog sektora kompanije Facebook, tvitovao je o tome da njegov brend ima problema sa mrežom i da radi na otklanjanju grešaka i njenom vraćanju u funkciju u najkraćem mogućem roku.

Međutim niko do sada nije objasnio zašto su brojne druge aplikacije kao što su Discord, Skype, pa čak i Pornhub sajt potpuno nestali sa mreže istovremeno, dok brojni analitičari i stručnjaci tvrde da je ovde bila reč o velikoj krađi ličnih podataka i uigranoj akciji. Sve ovo budi velike sumnje, posebno nakon pojavljivanja više od 1,5 milijardi privatnih i ličnih podataka na jednom hakerskom forumu, što je apsolutni rekord, jer je prethodnog puta ukradeno oko 500 miliona podataka koji se mogu koristiti za hakovanje na globalnom nivou.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group