Fun - Zanimljivosti

NASA poslala letelicu na asteroid

Juče je mala bespilotna letelica uspela da sleti na asterodi koji je udaljen 320 000 000 kilometara od zemlje...

NASA-ina letelica po imenu OSIRIS-Rex imala je zadatak da sledi na asteroid i da pokupi uzorke zemljišta koje se nalaze na njemu. Cilj istraživanja je da se satojci asteroida uporede sa materijalima na zemlji i da se uzvrdi da li bi život mogao da opstane na asteroidu.

Mnoge pretpostavke govore da se život može sejati kroz univerzum putem asteroida i da je čak možda i na zemlju život donešen, a ne da je na njoj stvoren. OSIRIS letelica se lagano približila asteroidu i pokušala da se prizemlji, ali je prilikom prvog sletanja odskočila od njegove površine čak 13 metara u vis. Usled jako slabe gravitacije, letelica se jedva zadržala na njegovoj površini, ali je zahvaljujući specijalnim kukama uspela da na njemu ostane duži vremenski period i da prikupi uzorke i potrebne podatke.

Letelica se uputila nazad ka Zemlji i njen dolazak očekuje se sredinom 2023. godine, što samo govori koliko je ovaj asteroid bio udaljen. Naučnici se nadaju da će po povratku letelice uspeti da nam otkriju nove tajne o unverzumu, o ovim nebeskim telima, ali i o našem poreklu i nastanku.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group